Foto: erakogu
Mitmesugust
24. märts 2019, 07:35

VANA KULD | Jaan Tätte: elan keskmise pensionäri tasemel ja saan hakkama

Metsikutel tuuridel kihutav maailm ja nutistumine jätab kümne aasta eest Vilsandi saarele kolinud Jaan Tätte täiesti külmaks. Tema praeguse elu tähtsaim rituaal on hoopis hommikune kohvijoomine, mida mees teeb rahu ja sügava keskendumisega ning mida miski ei või häirida.

Täna tähistab oma 55. sünnipäeva armastatud näitleja ja laulja Jaan Tätte.  Naisteleht avaldab sel puhul uuesti aasta tagasi ilmunud intervjuu.

Metsikutel tuuridel kihutav maailm ja nutistumine jätab kümne aasta eest Vilsandi saarele kolinud Jaan Tätte täiesti külmaks. Tema praeguse elu tähtsaim rituaal on hoopis hommikune kohvijoomine, mida mees teeb rahu ja sügava keskendumisega ning mida miski ei või häirida.

Kuidas talv Vilsandil möödus? Kas vahel tuli üksinda uluva ­hundi tunne ka peale?

Talv saab tõesti läbi ja minu lemmikkuu märts on sel aastal just selline, nagu peab: soe võitleb külmaga ja valgus pimedusega. Loodame, et võitja on teada. Kunagi võib see ka muutuda … kuidagi eelmine jääaeg ju algas. Lausa pidu on hinges, kui isegi kõvade miinuskraadidega suudab päike katuselt lund sulama panna ja saab jääpurikaid ragistada.

Ootasin väga, et tuleks üksinda uluva hundi tunne, aga ikka on mingid väikesed tegemised ja minemised ning tulemised ja oodatud olemise aeg jäi napiks. Ma ei tea, kas ealiste iseärasuste pärast, aga talvekuud läksid liiga kiiresti. Noh, minu jaoks tähendab talv muidugi hooaega oktoobrist aprillini, kui Vilsandil on vaikne ja rahulik, just inimeste mõttes. Kui hull suvi lõpeb, siis ikka unistad, et tuleks vähemalt kaks kuud sellist aega, kus ühtegi kohustust ega kellaaega ei ole – see kõlab ehk mandriinimesele kummaliselt, aga mõni just selleks väikesaarele kaobki, et selliseid aegu kogeda. Eks sellel lõbul ole muidugi oma hind.

Milline su üks kõige tavalisem päev Vilsandil välja näeb?

Minu kõige tähtsam päevatoiming on hommikune kohvijoomine. Kunagi, kui veel vintsklesin Tallinna ja Vilsandi vahet ega suutnud teha lõplikku otsust Vilsandi kasuks, küsisin endalt ühel päeval: mis mulle elus kõige rohkem meeldib? Sain vastuseks, et mulle meeldib kõige rohkem ärgata siis, kui uni ära läheb, ja seejärel õues kohvi juua. Mitte et kohv mulle nii tähtis oleks, aga armastan just seda päeva alguse hetke iseendaga. Isegi külma ja tuulise ilmaga panen ennast soojalt riidesse, võtan suure tulise kohvitassi ja istun vähemalt tund aega õues ning saan sealt vajaliku info kätte. Et mis häält teeb meri, mis häält mets, millised linnud on tulnud, millised läinud. Siis on naine juba ärganud ja mõtleme, mida hommikusöögiks teha. Tuli pliidi alla, tuli ahju. 

 

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99