Vahur ja Liina KersnaFoto: Arno Saar
Inimesed
22. märts 2018, 08:37

ANNA TEADA: kuidas meeldis „Hannes Võrno 33 minutit“ teine saade?

VIDEO | VAHUR KERSNA KAASA: kui lähed Tallinna TVsse, siis ma ei armasta sind enam! (145)

Hannes Võrno saatesarja "Hannes Võrno 33 minutit" teise saate esimeseks külaliseks oli telelegend Vahur Kersna.

Muuhulgas tuli küsimuse alla teema, kas pangalaenu maksev ajakirjanik võib ennast vabaks ja sõltumatuks nimetada. "Vahur Kersna on kõhkluseta Eesti telemaastiku suurkuju, keda ma sügavalt austan ja keda pean väga heaks  teleajakirjanikuks ning väga hea sotsiaalse närviga arukaks inimeseks. Meheks, kes saab väga hästi aru, mille jaoks meedia olemas on ja mis on tema ülesanded," kiitis Võrno vahetult enne saadet esimest saatekülalist.

Saade algas Võrno üsnagi kompromiteeriva küsimusega Eesti telemaastiku suurkujule: "Kuidas sa julgesid Tallinna TVsse esinema tulla?"

Vahur Kersna vastus oli üllatav, kui mees tunnistas, et tema kaasa Liina Kersna oli kategooriliselt selle vastu. "Kui lähed TTVsse, siis ma ei armasta sind enam," olid riigikogu ja Reformierakonna liikme Liina Kersna karmid sõnad. 

Ka Hannes Võrno on veendunud, et riigikogu liikmetel on TTVs käimine keelatud, lisades, et paljud teisedki tuntud näod on keeldunud tema jutusaates osalemisest.  

Kersna tunnistas, et tundis Võrnole TTV esimese saate läbikukkumise pärast südamest kaasa, samas kiitis ülivõrdes kunagist Hannese ja Kiur Aarma hittsaadet "Kahvel". Võrno pareeris esimese saate konarlikkust tõigaga, et tegu oli siiski tema esimese otsesaatega pärast üheksaaastast pausi telesaatejuhina.   

Vahur Kersna: "Avalik arvamus on üsna julm!"

Vahur Kersna

Kersna parimad ütlused Võrno saates: 

TTV on suures muutumises. Kui Hasns H. Luik selle lähipäevadel võib-olla ära ostab, siis muutus saab olema totaalne. Olgem ausad, senimaani on TTV olnud justkui tupiktee, kuhu suunatakse vanad vedurid viimast auru välja laskma. Enne sind, Võrno, on see plejaad päris esinduslik olnud. Aga võib-olla just sina oledki TTVsse nende uute tuulte tooja. 

Ajakirjanike töö sõltub paljuski sellest, millises meediamajas ta töötab. Selle õhustikust, suhtumisest ja mida neilt nõutakse. Me teame ju mis toimub Eesti Meedias praegu ehk millised tuuled seal puhuvad ja tormid üle käivad. Kui nad Kanal 2s loobuvad Olle Mirmest, kes on selle televisiooni praktiliselt üles ehitanud ja kelle õlgadel on see seisnud aastakümneid, siis uhuuhuuu..., ma ei tea, mis seal edasi saama hakkab. 

Kuigi oleme sinuga, Hannes, vist kogu elu vältel kohtunud vaid neli korda, siis olen sinu rasketele aegadele kaasa elanud. Loodan, et need on sul nüüd selja taga. Kuigi jah, ega sa nendest häbimärkidest lõplikult lahti ei saagi. Avalik arvamus on üsna julm. Kui sul on ikkagi tätoveering otsa ees, siis sellest on väga raske vabaneda. Taavi Rõivas kannab näiteks neid Malaisia külmkappe elu lõpuni endaga kaasas. Tiit Ojasool on naisepeksja märgist enda küljes samuti väga raske vabaneda. Hannes, ka sinu kakskümmend aastat kestnud abielu lõppes päris kehvasti. 

Hannes, sa oled oma Facebooki lehel esinenud ikka väga rajult. See on võtnud kohati hinge kinni. Miks? Kas sa teed seda tõepoolest inimeste ärritamiseks või see lihtsalt voolab sinust välja? Või arvad, et sinu seljataga seisavad tuhanded eestlased, kes mõtlevad samamood ja sina autoriteedina väljendad nende seisukohti? 

Me elame õnnelikus ühiskonnas, kus mõtete ausalt väljaütlemise eest ei panda vangi. Yana Toom ütles Ringvaate saates väga hästi: "See, et ma mõtlen teistmoodi, ei tähenda, et ma olen riigi vaenlane." 

Yana Toomi kuuldes sain aru, kes tegelikult juhib võimul olevat erakonda. Energeetiliselt juhib seda Yana Toom. Ta aeg ajalt kakab peaministri taldrikule ja see vaene mees sööb seda õhetavate roosade põskedega, sest Yana Toom oma siniseks värvitud küüntega hoiab tal munadest kinni ja pigistab. Ja tema seljataga seisab terve see Lasnamäe venelaste punt ja Ida-Virumaa takkapihta, keda nad kõik kardavad. Ja kui see tagant ära kukub, siis on Keskerakond praktiliselt samas kohas kus on IRL täna. Eestlasena on mul seda valus vaadata. 

Mind teeb kurvaks tarkuse puudumine. Näiteks kui vaadata kas või presidendi vastuvõttu ja seda NO99 filmi, uhhhh....Keda küll meie president kuulas? Oma nõunikke või tegi ta seda ise? Igatahes pidid need olema erakordselt rumalad inimesed. Ma olin seal saalis. Oleks võinud võtta sinna laulma Matvere ja Tätte kitarri ja flöödiga. Nad ei oleks võtnud raha ja inimesed oleksid olnud sillas. See 170 tuhat eurot ajal, kui väärkoheldud lastele, pekstud lastele, vägistatud lastele ei leia meie riik raha, et nõustajaid kinni maksta... Kes annab sellist nõu?

Poliitikud mõtlevad, et jumal andis ameti, küllap annab ka tarkuse. Ei anna! Nii palju, nii rumalaid otsuseid, kui tehakse praegu järjest, ma lihtsalt ei saa sellest aru.       

Kas nõustute? Kuidas meeldis Vahuri intervjuu?

Kersna soovis Võrnole edu sõnadega: "Loodan, et oled uute tuulte tooja ja et  sinu saade annab värske hingamise nii sulle, kui ka Tallinna Televisioonile."   

Kuidas seekordne Hannes Võrno saade meeldis?

"Hannes Võrno 33 minutit" on Tallinna TV otse-eetris igal teisipäeval kell 21.30.

Vaata intervjuud Vahur Kersnaga!