Foto: Teet Malsroos
Teater
20. märts 2018, 15:11

GALERII | Vaata, milline hakkab välja nägema Linnateatri uus hoone! (6)

Linnateatris kuulutati pidulikult välja uue hoone ja hooviala arhitektuurikonkursi võidutöö. Konkursi võitis projekt "Paviljon".

Arhitektuurivõistlusele laekus kokku 13 ideekavandit, mis kõik kvalifitseerusid. Ideekonkursi eesmärgiks oli leida Tallinna Linnateatri hoonekompleksi arendusele parim ruumiline terviklahendus, mis vastaks teatri praegustele ja tulevastele vajadustele ning annaks võimaluse võtta vastu suuremat hulka publikut, samas säilitades Linnateatrile omase atmosfääri.

"Ma olen üllatunud, et nägime selle konkursi vastu nii suurt huvi. Lõpparv oli 13, kõik tööd ka kvalifitseerusid ja osalesid konkursil. Tööd olid väga erinevad vaatamata sellele, et väga suuri vabadusi arhitektidele ei antud. Teatril olid kindlad vajadused ja oli dokumenteeritud, mida teater ootab ja vajab. Aga sellele vaatamata on tööd üllatavalt erinevad, ka saalipaigutuste mõttes," märkis Nüganen oma kõnes.

Võidutööna kuulutas Elmo Nüganen välja töö märgusõnaga "Paviljon", mille autoriks Salto AB OÜ.

Tallinna Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen oli arhitektuurivõitsluse žürii esimeheks. Tema sõnul on võidutöö juures eriti õnnestunud valgusküllane, avar ja terviklik publikuala lahendus, mille juures kohvikud ja fuajee. Samuti märkis ta võidutööd välja kuulutades ära ka idee teatrisaalist, millel on tugev potsentsiaal saada täiesti ainulaadseks.

"Mulle avaldas väga suurt muljet kõigi žüriiliikmete koostöövõime. Vaatamata sellele, et žüriis ei olnud arhitekte ja teatril on omad spetsiifilised eeldused, võis karta, et võib tulla palju eriarvamusi – ühed jäävad ühele ja teised teisele, aga midagi niisugust ei olnud. Kõik said ja püüdsid aru saada teatri vajadustest. Otsisime ühiselt paremat lahendust," märkis Nüganen. 

Ehitamisega võiks alustada tuleva aasta sügisel

Tallinna Linnateatri hoonekompleksi arendust toetavad Eesti Vabariigi valitsus ja Tallinna linn.

"Tallinna Linnateater on kas nagu Tallinna linn, mis ei saa kunagi valmis, või siis ütleme, et ükskord ehitame me selle valmis nii kui nii," naljatas Elmo Nüganen võidutööde väljakuulutamisel. "Ma valiksin selle teise variandi," vastas sellele Tallinna linnapea Taavi Aas ning kinnitas, et vahendid ehitamiseks on olemas.

Konkursi võidutöö ja selle kavandi põhjal on Linnateatril õigus väljakuulutamata algatada läbirääkimised, et võitjaga koostöös kirjutada valmis projekt ja sõlmida ka leping.

"Kõik kõik hästi läheb, algab ehitus 2019. aasta sügisel," sõnas Elmo Nüganen. Tallinna Linnateatri ehitustööde lõpetamine on planeeritud 2021. aastasse.

Välja kuulutati kolm eripreemiat, teine koht ja võidutöö. Kõik tööd esitati anonüümselt, juurde lisatud vaid märksõnad.

Esimene eripreemia läks tööle märksõnaga "Sigma", autoriks rahvusvaheline meeskond Soomest (Opus arhitektuur). Teine eripreemia kuulub ideele märksõnaga "Tagurpidi vaal" (Arhitektuuristuudio Siim & Kreis). Kolmanda eripreemia omanikuks sai "Godot", autoriks Peeter Pere Arhitektid OÜ. Teise koha omanikeks said KoKo arhitektid, tööga "Vennad".