"Hobune Henry unenägu"Foto: Teet Malsroos
Inimesed
29. märts 2018, 15:52

Margus Karu lasteraamatut on müüdud muljet avaldavalt palju (1)

Varalahkunud kirjaniku Margus Karu lasteraamat "Hobune Henry unenägu” valiti rahvahääletusel  2017. aasta lasteraamatuks.
Margus Karu Foto: Kalev Lilleorg

Margus Karu hea sõber, Anne&Stiili tegevtoimetaja ja kirjanik Eia Uus rääkis Õhtulehele, et Marguse surm puudutas uskumatult suurt hulka inimesi.

"Nii mina kui teised Marguse sõbrad ja pereliikmed said palju kirju võõrastelt, kes ütlesid, et Margus oli neid elus suuresti aidanud. Mõnesid päriselus, aga väga paljusid oma raamatute (ja nende kaudu näiteks "Nullpunkti" filmi ja seriaali kaudu), või isegi üksnes intervjuude näol," räägib Uus.

Eia Uus Foto: Teet Malsroos

"Ette astus ka suur hulk võõraid ja tuttavaid, kes tahtsid midagi teha, kuidagi aidata, näiteks raha annetada. Nii sündis Margus Karu sihtasutus."

Kuna Margus rääkis palju tänapäeva probleemidest nagu koolikusamine, depressioon, läbipõlemine, narkootikumid, siis leidsid Karu lähedased, et ei saa sõbra missiooni pooleli jätta. "Tundsime, et seda head tööd tuleb jätkata," räägib Eia.

""Hobune Henry unenägu" oli tal valmis kirjutatud, ära toimetatud ja illustratsioonid Britt Samosoniga töös ning kuna Margus oli otsustanud selle raamatu välja anda ilma kirjastuseta, pidime tema soovi austama. Hooandjas annetas raamatu väljaandmiseks raha 417 inimest. See oli algusest peale inimeste – tuttavate ja võõraste – koostöö. Iga hooandja aitas. Ning et kogu tulu läheb heategevusele, osteti seda raamatut ka ehk kuidagi kergema südame ja käega."

"Hobune Henry unenägu" Foto: Teet Malsroos

Eia leiab, et tegemist ei ole pelgalt lastele mõeldud ilukirjandusega: "Nagu imelised lasteraamatud ikka, annab see suurele lugejale sama palju kui väikesele. Ehk täiskasvanu, kes lapsele ette loeb, saab sealt ka väga palju mõtlemisainet ning tunneb ära olukordi ja tegelasi enda elust."

"Suures plaanis otsib peategelane, varsake Henry ju elu mõtet. Talle suruvad peale enda tõde karismaatiline ja paljude järgijatega oinas Amon Ra, teda mõjutavad ägedad "sõbrad" pullid. Henry on avatumate meeltega kui paljud inimesed. Nii proovib ta järele neid erinevaid pakutud tõdesid, otsides õnne. Sellega satub ta aga paljude pilkealuseks. Kõik elulised olukorrad, kas pole?"

"Hobune Henry unenägu" on viimase seitsme kuu müüdavam raamat 

Veebruari alguses raamatuketi Apollo poolt läbiviidud rahvahääletuse tulemusel valiti "Hobune Henry unenägu" 2017. aasta lasteraamatuks. 

"Apollo saab öelda, et müüdud kogused on lasteraamatu kohta muljetavaldavad. See on meie viimase seitsme kuu kõige müüdavam raamat üldse," on Apollo tegevjuhi Eha Panki sõnul raamatu müüginumbrid märkimisväärsed.

Eha Pank Foto: Erakogu

Raamatu suure edu põhjuseks on Panki arvates sünergia Margus Karu ja raamatu illustraatori Britt Samosoni vahel: "Ei juhtu just tihti, et lasteraamat on selline muinasjutuline nii oma teksti kui illustratsioonide poolest. Siin sai teoks autori kui illustraatori imeilus koostöö," teab Pank rääkida.

Britt Samoson Foto: Teet Malsroos

Margus Karu sihtasutus loodi raamatu “Hobune Henry unenägu" väljaandmiseks, mille tulud ja sihtasutuse annetused kasutatakse noorte talentide avastamiseks ja toetamiseks ning vaimse tervise alaseks teavitustööks. 

Alates 2018. aasta 11. septembrist antakse välja Margus Karu nimelist noore talendi auhinda, mille raames saavad kuni 32-aastased noored taotleda tõukestipendiumit oma lõpetatud käsikirjale.