Foto: TV3
Tele
19. märts 2018, 14:41

Mart Sander: "Litsid" on nagu ajalooline #MeToo liikumine (5)

Täna õhtul saame teada, kes on päriselt litsid. Sellest, kes on telesarjas "Litsid" tegelikult need nimiosalised, on palju arutletud. On need naised, kes ennast müüvad? On need poliitikud, kes neid naisi oma mängudes ära kasutavad? Või võib seda näha veelgi laiemalt?    

Mart Sander ütleb, et tema seriaal on nagu ajalooline #MeToo liikumine. "Mitte igaüks ei julge püsti tõusta ja öelda, et teda on sunnitud prostitutsioonile – olgu siis füüsilisele või vaimsele. Ka Eesti peab leidma julguse seda tunnistada – muidu jääme ka vabaduses elades vaikivateks orjadeks, kelle vägistajad tänaseni kiitlevad, kuidas nad meile "appi tulid"." 

Tänaõhtuses "Litside" episoodis "Muinasmaa" räägib härra Metsla proua Kukele, et kui vene majorite külaskäigud aitavad sõda kasvõi veidi kauem Eesti pinnalt eemal hoida, on tüdrukute ohver seda väärt. Selle peale vastab proua Kukk: "Keegi ei hakka seda kunagi hindama. Saadakse teada, öeldakse – litsid mehkeldasid punastega, kollaborandid… Tegelikult tehakse meist kõigist kusagil Toompea, Berliini ja Moskva kabinettides ühe suletõmbega litsid."    

Foto: TV3

Selle mõtteteraga kordabki proua Kukk oma eesti naise tarkuses Stalini mõtet, mille alusel väikerahvad ei saagi olla muud kui litsid – keda suured isandad omavahel kupeldavad, müüvad ja vahetavad; kes peavad tegema head nägu siis, kui neid vägistatakse ja ahistatakse.     

Kuuendas osas satuvad härrasteklubisse ka olümpiavõitjad, kellest ühes tunneb Renate ära oma kunagise suure armastuse – olümpiavõitja, maadleja Kristjan Palusalu. Külmavangis tüdrukud hakkavad kuduma kampsuneid soomepoistele. Metsla korraldab Mariale kohtumise Briti agendiga ja üle mitme kuu saabub kauaigatsetud Henry.

Vaata videost, kuidas saabub härrasteklubisse Kristjan Palusalu.