Püha Patricku päeva tähistamine TallinnasFoto: Teet Malsroos
Inimesed
17. märts 2018, 10:33

Head püha Patricku päeva! (7)

Täna tähistatakse püha Patricku päeva. See on tavaliselt 17. märtsil tähistatav katoliiklikku päritolu usupüha, millest 20. sajandil kujunes ülemaailmselt tähistatav iiri kultuuri püha. See sai nime Iirimaa tuntuima kaitsepühaku, püha Patricku järgi. 90ndatel Eestis populaarne olnud tähtpäev on nüüd taas populaarsust kogumas.

Algselt oli püha Patricku päev vaid katoliku kiriku kalendris pühale Patrickule pühendatud päev. Ametlike usupühade hulka arvati see 17. sajandi alguses. Ajapikku on püha siiski ilmalikustunud ning ületanud konfessioonide piirid.

Tänapäevase populaarsuse saavutas püha Patricku päev Põhja-Ameerikasse emigreerunud iirlaste seas, kes 1737. aastal korraldasid Bostonis esimese püha Patricku päeva paraadi. 1780. aastal andis kindral ja hilisem esimene Ameerika Ühendriikide presidentGeorge Washington, kelle alluvuses Ameerika kontinentaalarmees olid ka iiri päritolu sõdurid, 17. märtsi oma väeosadele vabaks, "märgina solidaarsusest iirlastega, kes võitlevad oma iseseisvuse eest".

Tähistati ka Tallinnas

Reedel värvusid  Tallinnas, Vabaduse väljaku valguspostid ja Jaani kiriku võlvkaared Iirimaa rahvuspüha, Püha Patricku päeva puhul roheliseks.

Tegemist on esimese ametliku Püha Patricku päeva rohestamisega Eestis, et tähistada ja tähtsustada Eesti ja Iirimaa vahelisi sõbralikke suhteid. Ürituse avavad ja linnarahvast tervitavad Iirimaa suursaadik Frank Flood ja Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf Vabaduse väljaku keskel orienteeruvalt kell 18.50.  Jaani kiriku õpetaja Arne Hiob lausub eesti keeles keldi palve. Ka Eesti Setterite Klubi on iiri setterite esindusega kohal.

Vabaduse väljaku valguspostid püsivad rohelised 16. märtsi õhtust kuni 19. märtsi hommikuni. Kolmel õhtul kell 19 kõlab Jaani kiriku tornist Iirimaal tuntud Püha Patricku päeva kristliku hümni „Hail Glorious St. Patrick“ meloodia.

Erinevate objektide rohestamine Püha Patricku päeva puhul on saanud traditsiooniks kõikjal maailmas, kus elab iirlasi. Näiteks Austraalias värvub roheliseks Sydney ooperimaja, Prantsusmaal Eiffeli torn, Lätis Riia raekoda, Leedus Vilnele jõgi.

Iirimaa suursaadik Frank Flood loodab, et kohaliku iirlaste kogukonna ja Iirimaa sõprade toel muutub Eestiski Püha Patricku päeva tähistamine traditsiooniks.