Foto: www.facebook.com/ENSV-Teleseriaal
Tele
15. märts 2018, 13:22

Täna "ENSV"-s: Toompead rünnatakse ja Sirje on ohus! (1)

Tänases retrosarja "ENSV" osas on käes 1990. aasta poliitiliselt kuum maikuu. 8. mail on värskelt valitud Ülemnõukogu lõpetanud ENSV lipu, vapi ja hümni kasutamise. Ametliku nimena on kasutusele võetud Eesti Vabariik.

Päev hiljem pidasid interliikumise esindajad Vabaduse väljakul 9. mai paraadi ja heiskasid Tallinna linnavalitsusele ENSV lipu.

14. mail kuulutas NSV Liidu juht Mihhail Gorbatšov eestlaste otsused tühiseks. See omakorda andis interliikumise aktivistidele julgust korraldada 15. mail Toompea lossi ees suurmeeleavaldus, mille käigus üritati lossi tungida. Peaminister Edgar Savisaar oli sunnitud kutsuma raadio kaudu inimesi Toompead kaitsma.

Nendesamade sündmuste keerisesse satuvad ka sarja tegelased. Parteiveteran Aino ja tema kamraad partorg Klaara otsustavad samuti Toompeale protestima minna. Piiratavas Toompea lossis on ka värske rahvasaadik Sirje ning igale poole jõudev seltsimees Võsa.

Korra peavad tagama aga polkovnik Kartul ning erinevalt meelestatud miilitsad Jüri ning Anneli.

Ka kodus olev Ats läheb paanikasse, kui raadiost kuuleb, et Sirje on Toompeal ohus.

Ajaloost on teada, kuidas lõppes see kriitiline päev Eesti Vabariigile. Millised jäljed jätavad aga 15. mai sündmused "ENSV" sarja tegelastele, pole kaugeltki nii selge.

"ENSV" uus osa on ETV eetris täna kell 20:30.