Stephen HawkingFoto: REUTERS/ SCANPIX
Inimesed
15. märts 2018, 11:28

Hawking utsitas kosmost koloniseerima, aga hoiatas ka võõrtsivilisatsioonidega kontaktide loomise eest (11)

Kuidas hindavad Stephen Hawkingi mõttelende kolleegid Eestis?

Füüsik ja kosmosekuubiku looja Mart Noorma: „Stephen Hawking oli näide sellest, kuidas – olles väga andekas väga spetsiifilises valdkonnas nagu füüsika – oskab inimene mõelda kõige suuremas skaalas, ehk siis sellest, kuidas inimkond suudab jääda ellu ka kosmiliste katastroofide puhul, ja et inimkonna arengu puhul tuleb mõelda suurtele küsimustele, mitte jääda kinni igapäevamuredesse.“

Jaak Kikas, füüsikaprofessor, täpsustab: „Hawking oli üks silmapaistvamaid ajusid kaasaja füüsikas. Tema keskne uurimisteema aitas lahendada küsimusi, mis toimub mustades aukudes.

Hawking tegeles aga usinasti ka oma eriala populariseerimisega, eesti keeleski on ilmunud mitu tema aimeraamatut.

Veel oli ta mures inimkonna eksistentsi pärast. Mis puutub tema kosmilistesse visioonidesse, siis kosmose koloniseerimise suhtes olen mina võib-olla skeptilisem, aga küllap me Kuu peale ja Marsile läheme ning sinna asumeid loome. Kas see nüüd inimkonna pääsemine on, selles ei ole ma kindel.

Küll aga on Hawkingi juures oluline mõte, et inimkonnal peab olema suur eesmärk ja lähimate taevakehade koloniseerimine võiks olla üks neist.

Hawking muidugi hoiatas ka võõrtsivilisatsioonidega kontaktide loomise eest, aga siin on probleem pigem selles, et me ei ole siiani märganud ühtegi sellist.“