ID-KAART Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
15. märts 2018, 09:09

Tuhanded ID-kaardi sertifikaadid muutuvad kehtetuks (9)

Märtsikuu lõpu seisuga muutuvad taas tuhanded ID-kaardi sertifikaadid kehtetuks, mistõttu antud kaartidega enam e-toiminguid teha ei saa.

Riigi infosüsteemi ameti kohaselt on taas aegumas osade ID-kaartide sertifikaadid, mida tuleb turvariski vältimiseks uuendada. Turvarisk tekkis kiibi ja tarkvara koosmõjus. Kiipi muuta ei saa, kuid sertifikaatide ja kiibitarkvara uuendamisega saab kiibil olevat tarkvara kasutada nii, et see turvarisk ei avaldu.

„Mobiil-ID abil on võimalik ennast identifitseerida, dokumente digitaalselt allkirjastada ja teha kõiki e-toiminguid, mida ka ID-kaardiga. Kuid seejuures ei ole vaja enam ID-kaardi lugejat, spetsiaalset tarkvara ja paroolid on võimalik sisestada oma nutitelefoni,“ rääkis Tele2 Eesti tootedirektor Katrin Aron.

Politsei ja piirivalveameti kodulehelt saab hõlpsasti kontrollida, kas sertifikaadid vajavad uuendamist või mitte ja teenusega on võimalik liituda Tele2 esindustes ID-kaardi alusel.

Aasta lõpu seisuga oli aktiivseid Mobiil-ID kasutajaid Eestis kokku 167 000. PPA kodulehelt saab hõlpsasti kontrollida, kas ID-kaardi sertifikaadid vajavad uuendamist või mitte.