Marii Karell uurimas toonaselt ministrilt Repinskilt, miks just keskerakondlased suurimad toetused said.Foto: Kanal 2
Tele
13. märts 2018, 15:59

Täna "Radaris" | Urmas Laht seatoetustest: tegelikult peaks andma mulle ordeni! (2)

"Absoluutselt," ütleb Urmas Laht telefoniliini teises otsas, vastuseks küsimusele, kas ta eitab oma mõjuvõimu kasutamist Keskerakonnas selleks, et enda firmale suuremat riigi toetust välja rääkida.

Kuid numbrid ja teiste inimeste räägitu maalivad teistsuguse pildi. Need näitavad, kuidas pikaaegne Keskerakonna liige ja seakasvataja oma koduerakonna võimuletuleku järel oma käed seakasvatuse toetusrahade kraani külge pani ja oma firmale suurema toetuse välja rääkis.

Tegelikult veelgi enam - Keskerakonna valitsemisajal on temast saanud Eesti üks mõjukamaid põllumajanduspoliitika kujundajaid. Erakonnakaaslastest maaeluministrite Martin Repinski ja Tarmo Tamme abil õnnestus tal kohe asjad sättida nii, et rohkem raha voolaks tema ning keskerakondlasest majandusministri Kadri Simsoni elukaaslase Teet Soormiga seotud firmade suunas. Teiste seakasvatajate arvelt.  

"Need inimesed, kes praegu proovivad sellest sektorist veel kuidagi moodi läbi närida, et mitte kokku variseda - sellele peaks tegelikult igaühele andma kuldtähe medali, et nad seda on suutnud teha ja oma rahvast kuidagi moodigi toita," ütleb Laht.     

Maaeluministri toolile istub keskerakondlane Martin Repinski. Õigemini pole ta veel toolile jõudnud istudagi, kui Urmas Laht juba telefoniõigust kasutab ja ministrile läheneb.

"Kui oli teada, et mind määratakse ministriametisse ja valitakse, siis meil oli erakonna koosolek, ta tuli minu juurde, õnnitles mind," räägib ta.

Sealt edasi olid ministeeriumi uksed Lahele valla. Ehkki Repinski sai minister olla üksnes 18 päeva, jagus tal tähelepanu Lahele korduvalt ja seda kinnitavad meile mitmed allikad.

Kuidas Laht Maaeluministeeriumi nõukoja esimeheks sattus ning kuidas ta lisaks tsoonide toetusele ka tõuaretustoetusest koore riisus, sellest lähemalt täna õhtul "Radaris" kl 20.