Veski Mati, Viru Valge ja ka teised kompaniid on sarja „Litsid“ suurtoetajadFoto: "Litsid"
Inimesed
10. märts 2018, 20:02

Mart Sander: kui oled šokeeritud jahukoti või viinapudeli nägemisest "Litsides", siis on mõistlik seriaali vaatamine lõpetada (103)

Mart Sander tunnistab, et nn tootepaigutus „Litsides“ on kahetsusväärne paratamatus. "Iga teleprojekt sünnib rahade eest. Riigitelevisiooni projektid saavad rahastust riiklikest kanalitest; erakanalid töötavad reklaamrahade eest. Reklaamiga saadete või filmide vahel oleme harjunud – keegi ei ütle „Miks näidati ajaloolise filmi vaheajal kaasaegset reklaami?“ Harjuma peame ka tootepaigutusega, ehk siis reklaamiga saate – sarja – filmi sees. Välismaal on see juba traditsioon. Eestis oleme seda alles avastamas," peab "Litside" autor  oma kohuseks vastata mitmetele meediaväljaannetes avaldatud artiklitele, kus üritatakse väita et seriaal „Litsid" lollitab vaatajaid.
Mart Sander, Pirjo Jonas; filmi "Litsid" suur esilinastus Vene Teatris Foto: Martin Ahven

Mart Sander: Veski Mati, Viru Valge ja ka teised kompaniid on sarja „Litsid“ suurtoetajad. Vastavaid lepinguid teeb rahastajatega sarja produtsent, antud juhul Tuuli Roosma. Rahastajate nõudmine oli, et nende tooted on vähemalt viies episoodis suurelt näha.

Kui tulin võtteplatsile ning avastasin, et kaadris on Veski Mati jahukott ja Viru Valge pudel, siis ma ütlesin Tuulile, et neid asju aastal 1939 ei olnud ning nende koht ei ole eetris. Kahjuks olen režissöörina kõigest palgatööline ning mul ei ole mingit võimalust produtsendi otsuste vastu sõdida. Minu ägedast vastuseisust hoolimata kästi mul tooteid pidevalt sisuga põimida ja need ekraanil hoida. Hoiatasin Tuulit, et vaatajad hakkavad nurisema, Kui Tuuli arvamus oli, et vaataja ei märka midagi. Protestist hoolimata pidin alluma.

Häirivusfaktor muutub määravaks ainult neile, kes ei suuda kaasa minna narratiiviga

Mart: Kui keegi on tohutult šokeeritud jahukoti või viinapudeli nägemisest, siis on õigem sarja vaatamine lõpetada: ei Veski Mati ega Viru Valge ei kao kuhugi, vastupidi. Neid näeb veel ja veel.  Omalt poolt tahaksin aga ikka ja uuesti rõhutada: „Litsid“ on lugu Eesti Vabariigi hukule eelnenud päevadest ja inimestest reetmise ja müüdavuse tuultes; mitte lugu jahukotist, viinapudelist või ajastuvõõrast plastikaknast. Kui inimene ei suuda välja filtreerida, mis tegelikult on räägitavas loos oluline, vaid takerdub taustadetailidesse, siis ilmselgelt ta saab asja sõnumist valesti aru ning oleks lihtsam, kui ta oma närve rohkem sarja vaatamisega ei rikuks. 

Foto: Telesarja "Litsid" avapidu; Cafe Troika (Martin Ahven)

"Litsid" TV3 eetris esmaspäeviti kell 21.30