Märtsipommitamise mälestusteenistus Nigulistes Foto: Alar Truu
Eesti uudised
9. märts 2018, 19:22

GALERII | Niguliste kirikus mälestati märtsipommitamises hukkunuid (36)

Täna toimus Niguliste kirikus mälestusteenistus, mis oli pühendatud 74 aasta eest aset leidnud märtsipommitamise ohvritele.

Mälestusteenistusel esinesid Tiit Kiik orelil ja Priit Aimla trompetil. Vaimulikuna teenis peapiiskop emeeritus Andres Põder ja aastapäevakõnega esines Estonia Seltsi auliige Arne Mikk.

Märtsipommitamise mälestusteenistus Nigulistes Foto: Alar Truu

Märtsis 1944 ründas Nõukogude lennuvägi Eesti suuremaid linnasid. Suurima löögi said Narva ja Tallinn, kus purustuste jäljed on siiani selgelt näha. Õhurünnakutes said kannatada ka Jõhvi, Tapa ja Tartu.

9. märtsi õhtul ja öösel toimus kaks õhurünnakut Tallinnale (esimeses osales 240 ja teises 60 lennukit). Rünnakute tagajärjel hukkus umbes 800 inimest, lisaks 50 Saksa sõjaväelast ja 121 sõjavangi, 213 inimest sai raskelt ja 446 kergemalt vigastada. Täielikult hävis 1549 hoonet ja kannatada sai 3350 elumaja (peavarjuta jäi ligi 20 000 inimest). Teiste hulgas said pommitabamuse või süttisid arhitektuuriväärtused, nagu Estonia teater, raekoda, vaekoda, Niguliste kirik ja kogu Harju tänav. 

Loe pikemalt siit.