Lumememmede ehitamine Väätsal
Inimesed
10. märts 2018, 19:02

GALERII JA DROONIVIDEO | Väätsal kerkisid tuhanded lumememmed (2)

Laupäeval ehitati Väätsal lumememmesid, mille käigus taheti ühtlasi püstitada maailmarekord, ehitades kokku 2229 lumemeest. Rekordit seekord ei sündinud, laupäevaõhtuse seisuga oli lumememmi ehitatud 1406.

Kui Õhtuleht Väätsale jõudis, olid kümned lumememmed juba kerkinud. Eemal põllul oli kahel poisil suure müramisega rohkem tegemist kui lumemeeste ehitamisega. Kuid vähemalt pooled ehitajad olid täiskasvanueas ning oligi näha, et rohkem pühendavad oma aega sellele emad-isad.

Lumememmesid oli igasuguseid, leidus nii Minione, Star Warsi tegelasi kui ka portfelliga ja riietatud memmesid. Kujutlusvõime viljad olid piiritud ning võib-olla oli need just ansambli Patune Pool laulud, mis tee ääres kõlaritest kostusid ja inimesi inspireerisid.

Ühel emal ja tütrel oli käsil terve lumememme perekonna ehitamine. „Kuule, mine too kodust porgandeid juurde,” ütleb ema lapsele, kes seepeale rutuga kodu poole kadus. Nende kõrvale oli aga tehtud terve memmede suguvõsa, kus nii suuri kui ka väga väikeseid lumemehi. „See kõige väiksem olen mina,” ütles uhkustundega väike tüdruk, kes memme valmis meisterdanud.

„Hei, sellel lumememmel on nina puudu. Ära söö ta nina!” hüüab eemalt isa oma väikesele pojale, kel suure ehitamise peale kõht tühjaks läinud.

„Riina, ära söö porgandit!” kostub veel kaugemalt. Lähemale minnes selgub, et ka siin on ehitatud mitu erinevat lumememme, kõige uhkem neist üleni rohelist värvi ja ümarate rindadega. „Tegelikult see on Shreki naine,” ütleb proua, kes memme valmis ehitas. „Kõik on söödav – ketšup, toiduvärv,” räägib ta, käes veel pakk rediseid, mida memmede kaunistamiseks kasutada. Shreki naise kõrval on veidi väiksem lumememm, üleni pruunilaiguline. „Tema pani isepruunistuvat kreemi, aga mitte väga ühtlaselt,” kommenteerib teine.

Lisaks redistele olid inimesed kaasa võtnud käbisid, guaššvärve, huulepulki ning jopesid ja salle-mütse, et lumemehed ilusti kinni katta. Oma asju jagati teiste ehitajatega heal meelel.

Mööda teed jalutasid ja vaatasid lumememmesid isa ja laps. „Issi, vaata, kass!” hõikas tüdruk isale. Vurrud olid kassike saanud tänu üle tee kasvavatele õlekõrtele.

„Kui palju lumememmi siin kokku peaks olema?” küsib laps emalt. Pärast vastust arutleb tüdruk, et lumememmede ehitamise võiks teha kohustuslikuks kõikidele eestlastele. „Siis oleks siin 1,3 miljonit lumememme!” ütleb ta uhkusega. „Kõik turistid peaks siia tooma,” mõtiskleb ta edasi.

Ürituse korraldaja Lauri Läänemets ütles, et laupäeva õhtul kella 18ks oli lumememmi 1406. "Eks neid tehakse pühapäeval veel, aga suurusjärk on käes," räägib ta. Kuigi praegune rekord jäi löömata, ei lase korraldaja end sellest häirida. "Pole vahet, kas ehitada 1000 või 2000 lumememme, efekti jaoks piisab juba 500st," on ta tulemusega siiski rahul. 

Ürituse peamine eesmärk oligi Läänemetsa sõnul meelelahutus. "Tahtsime, et inimesed tuleksid kodudest välja ja saaksid emotsiooni kätte. Kõik see teeb inimesi rõõmsamaks," räägib ta, et inimesed hakkasid ürituse kohta huvi tundma juba jaanuaris.

Kui ilm lubab, plaanitakse üritus korraldada ka järgmisel aastal. "Eelmine lumememmede ehitamine toimus 2016. aastal ja siis pidime ära tabama õige ajahetke. Oli vaja, et oleks sula, piisavas koguses lund ning et see kõik langeks nädalavahetusele," sõnab Läänemets.