Ugalas anti välja Kalju Komissarovi stipendium Foto: Aldo Luud
Teater
8. märts 2018, 19:36

Kalju Komissarovi stipendium läkitab tudengid Istanbuli ja Helsingisse (2)

„Kõige ilusam asi, mida saab kinkida, on kogemus. Ja see stipendium kingib mulle võimaluse uute kogemuste saamiseks,” sõnas vastne Kalju Komissarovi nimelise stipendiumi laureaat Karolin Jürise, tibukollaseid tulpe vastu võttes.

Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna teatrikunsti õppekava näitleja eriala 3. kursuse üliõpilase Karolini siht on selge: maikuus põrutab stipendiaat Istanbuli õppimaks Mihhail Tśehhovi psühholoogilise źesti meetodit.

„See on ikka eneseületamine, et ma lähen välismaale õppima,” naerab ta. „Muidugi põlv väriseb! Minu jaoks on uus kogemus juba see, kuidas ma lennupiletid saan, kuidas Türki kohale jõuan. Lisaks veel erinev kultuuriline taust, kuidas sealsed inimesed teatrit näevad ja teevad. Aga minu puhul on tõesti pingutuseks ka see, et lähen nüüd päris üksi reisima.”

Kalju Komissarovi nimelise stipendiumi pälvis ka teatrikunsti visuaaltehnoloogia õppekava valguskujundaja eriala 4. kursuse üliõpilane Jari Matsi, kes saatis oma tänusõnad teele Helsingist, kus ta juba end erialaselt täiendab.

Stipendiumid anti üle Ugala teatris 8. märtsil, teatrimehe sünniaastapäeval. „Komissarovi stipendium pole päris tavaline auhind,” on Õhtulehele varem selgitanud kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna teatriprogrammi juht Jaanika Juhanson. „Me küll vaatame stipendiaatidele kui meie tulevikulootustele, aga need tulevikulootused peavad omama tahet ja indu minemaks täiendkoolitusele välismaale.” Komissarovi stipendium pole täpselt samasugune nagu Panso preemia, vaid hoopis iselaadsem tunnustus. „Komissarovi stipendium pole pelgalt kultuurkapitali fond, ehkki seda stipendiumi rahastab kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital ning tudengid, keda tahaksime esile tõsta, peavad seda ise taotlema,” selgitab Juhanson. „Ka pole Komissarovi stipendium mõeldud üksnes teatritudengitele, vaid kõigile etenduskunsti tudengitele. ”

Juhanson loodab, et Komissarovi nimeliste stipendiumide väljakuulutamisest teatrimehe sünniaastapäeval saab traditsioon, mis toob igal aastal kokku tema õpilased kõigist eesti teatritest.

Stipendiumite üleandmisele järgnes Maria Avdjushko ja Peeter Simmi dokumentaalfilmi „Koma” esilinastus ning Kalju Komissarovi mälestamine kalmistul.