Lipu heiskamine Pika hermanni tornis Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
8. märts 2018, 16:35

Riigikogu muudab Eesti lipu seadust (1)

Riigikogu võttis menetlusse Eesti lipu seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille kohaselt märgitakse edaspidi lipu Pika Hermanni torni heiskamisel ära Eesti vabariigi hümnina mängitava muusikalise signatuuri pealkiri ja autorid.

Eesti hümni on kehtivas õiguses seaduse tasandil nimetatud kahes seaduses - need on Eesti lipu seadus ja karistusseadustik. Eelnõuga soovitakse õigusselguse eesmärgil täiendada Eesti lipu seaduse paragrahv 3 lõiget 2 ning lisada viited hümni autoritele ning hümni pealkirjale.

"Eesti lipu heiskamisel Pika Hermanni torni kasutatakse muusikalise signatuurina Eesti vabariigi hümni, Friedrich Paciuse "Mu isamaa, mu õnn ja rõõm" (sõnad Johann Voldemar Jannsen) algusfraase ning langetamisel Gustav Ernesaksa "Mu isamaa on minu arm" (sõnad Lydia Koidula) fragmendi baasil loodud signatuuri," seisab uues sõnastuses.

Seletuskirjas märgitakse, et Eesti vabariigi põhiseaduse paragrahv 7 kehtestab riigi sümbolitena riigivärvid, riigilipu ja riigivapi. Riigilipuga riigivapiga seonduv on omakorda reguleeritud vastavates eriseadustes.

Hümni ega ka muid rahvuse sümboleid lisaks riigilipule ja riigivapile ei ole põhiseaduses välja toodud, mis aga põhimõtteliselt ei välista nende reguleerimist seaduse või madalama õigusjõuga regulatsiooniga. Hetkel on Eesti hümn ühiskondliku kokkuleppe ehk tavaõiguse kohaselt "Mu isamaa, mu õnn ja rõõm".

Eelnõu menetlemise juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.