Foto: Kairit Leibold/ ERR
Tele
7. märts 2018, 23:01

Saates „Suud puhtaks“ lahati kirgikütvat tselluloositehase teemat (73)

Terve tänase päeva jooksul on lahatud Tartusse kavandatava tselluloositehase teemat. Täna pärastlõunal kogunes Tartu linnavolikogu ka selleteemalisele erakorralisele istungile. Teema jätkus ka ETV debatisaates "Suud puhtaks", mis läks otse-eetrisse otse sündmuste keerisest. Saate debatiosa läks eetrisse vaid mõned minutid enne seda, kui Tartu linnavolikogu võttis vastu üksmeelse otsuse puidurafineerimistehase kavandamiseks algatatud riigi eriplaneeringu lõpetamiseks. 

Marju Unt, ettevõtjate koolitaja ja üks allkirjade kogumise kampaania eestvedaja, sõnas saate esimeses osas, et kõik 8000 tehase vastu allkirja andnud inimest on mures Tartu käekäigu pärast. "Nad on väga mures, et Tartu, vana ülikoolilinn, saab endale naabriks nii-öelda 19. sajandisse kuuluva haisva tselluloositehase, mis Tartu kui ülikoolilinna väärtust kuidagi kasvatada ei saa. Tartul pole ka probleemi, et meil kangesti oleks vaja seda tselluloositehast," sõnas ta.

Unt lisas, et tselluloositehase teemalist diskussiooni on saatnud investorite poolne jutt klassikalise äriplaani puudumisest. "Mina, ettevõtjate koolitaja, küsin, kuidas see on võimalik, et teil pole klassikalist äriplaani. Ja me räägime miljardilisest investeeringust. See on olnud väga suur probleem - klassikalist äriplaani pole. Riiklik eriplaneering, miljardiline investeering on algatatud nägemuse põhjal. See tekitab muret. Minul on alati see küsimus, et kui ettevõtja ise ka päris täpselt ei tea, mida teeb, siis ta ei kõla väga veenvalt."

Puidurafineerimistehase pooldajad põhjendasid oma seisukohti sellega, et planeeritav tehas oleks kasulik Eesti puidu- ja mööblitööstusele, lisaks ka meie majandusele laiemas mõttes. "Metsa raiutakse liiga palju, ent samal ajal näeme seda, kuidas aasta-aastalt viiakse paar miljonit kuupmeetrit puitu Eestist välja ja laseme seda väärindada Soomes-Rootsis. See on teema, mis vajab lahendamist," sõnas akadeemik Urmas Varblane.

Tehase rajamiseks peavad metsatöösturid parimaks kohaks just Emajõe äärset ala, sest Emajões on sellise tehase jaoks piisav veetase ning paik on ka logistiliselt hea. 

"Suud puhtaks" stuudios olid teiste seas keskkonnateadlane Erik Puura, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, Tartu linnapea Urmas Klaas, keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv, puidutööstur Aadu Polli jt.

Vaata saadet SIIT!

Mõned saate kohta avaldatud Twitteri säutsud: