Tele

Saates „Suud puhtaks“ lahati kirgikütvat tselluloositehase teemat (73)

LISA KOMMENTAAR

kuidas edasi11. märts 2018, 09:30
See oleks ikka õuduste õudus kui Emajõgi ja Võrtsjärv reostatud saab ! Ükskõik kui võimsad puhastussüsteemid on ajapikku ikka reostus teeb oma töö .Pole meil enda vete kala ja mis edasi ????Pole ka metsa ,mis on niigi juba poolpaljas ja mis siis edasi saab, kui vabrik hakkabtäituuridel tööle?
Pulliitik11. märts 2018, 05:56
kõike võib.
rohkem sallivust!
9. märts 2018, 21:10
aadu polli ja need kes sõidavad meist üle , ehitage oma koduhoovi haisutehast. protestil on õigus, et tavainimesed ei saa midagi vaid tehase surujad, 2aasta pärast euroopa ei anna meile raha ja sellepärast nad närveerivad
Sven9. märts 2018, 09:26
Öeldakse et Eestis on hea elada, raske on ette kujutada mida mõtlevad tehase ümbruses elavad inimesed ja need kelle kodud rail balticule jalgu jäävad. Ja seda kellegi rahaahnuse nimel-see ongi siis demokraatia?
Paul8. märts 2018, 15:43
Eesti reservaadiks, sabad rõngasse ja puu otsa!
Paberipuu...8. märts 2018, 12:44
...maksab täna sadamates 60 eurot/tm!!! Tartu kandis 50 - Pollid loodavad selle kümneka võrra odvamalt tooret kätte saada. NB! sadamatest ca 100 km raadiuse ei hakka keegi seda sortimenti tagasi sisemaale vedama. Pollide (lollide) äriplaan ei pea niikui nii vett!!! Mingu proovigu Aafrikas kus Aadul juba kogemus olemas...
8. märts 2018, 19:17
Tartu kandis pole enam metsagi järel, kõik tuleks palju kaugemalt vedada.
eestlased8. märts 2018, 11:04
eestis peaks kehtestama uuesti sise-riikliku valuuta ja ,et seda võiks trükkida iga-üks ise kodus oma rahulduse saamiseni, muidu eestlased sellest raha hullusest välja ei pääse.
anna mõistust8. märts 2018, 10:36
Täiesti nõus kommenteerijaga "kobina saate vaataja".Pr.Unt oli ikka täiesti teisest maaailmast ja teemast arusaamine käis ikka täiega üle jõu.Pole mõtet saatesse ronida kui sa teemat ei valda - 19.saj tehnoloogiaga tehas???.Tundub ,et Tartus on tselluloositehase tehnoloogia spetsialistide arv 100 000 elaniku kohta maailmas kõige suurem - absoluutselt kõik valdavad teemat peensusteni:) Pole küll tehase pooldaja ,aga vastuargumendid on ikka väga põhjendamata,kahjuks.Käib üks lahmimine ja pole veel uuringuidki tehtud kui juba kõik tevada mis tagajärjed on.Miks keskkonnaamet Emajõe kvaliteediga siiani pole tegelenud,kui fosfori sisaldus on nii suur?
8. märts 2018, 19:22
Sa eksid, kui eeldad, et Tartus ei ole inimesi, kes teaks, mis on keskkond, puidukeemia, keemia, looduskaitse, veekaitse, kohalikud veehaarded ja nende spetsiifika, transport jne. Mitmed osalejad volikogus märkisid, et nad on ka teiste arukate ja mõistlike inimestega konsulteerinud, st on kogutud väga palju infot väga erinevatelt elualadelt ja probleemid on väga suured, mis sellise tehasega kaasnevad.
10. märts 2018, 11:17
siin ei pea olema suur teadlane,et teada,mis sellega kõik hakkab kaasnema.Pole vaja seda ja kõik. Hoidke teisi ja loodust, lõpetage see pidev raha kummardamine. Nii lihtne see ongi.
nii mastaapset tselluloositehast 8. märts 2018, 09:17
ei ole vaja ei Emajõe äärde ega mujale. Sest meie metsa on LIIGA PALJU raiutud. Teadjad ütlevad, et vähemalt SEITSME aasta jagu ette. Kes ja miks raiuvad? RMK - eliidi laristamiste kinnimaksmiseks (näide 1500 inimese pralle ERM-is maksis ca pool miljonit) ja välismaised metsaomanikud. Valimised on lähenemas - millised erakonnad olid VASTU seadusemuudatusele, millega keelataks välismaalastele meie maa ja metsa müük? Ei maksa uskuda häma, et EL-is ei saa sellist keeldu kehtestada - Ahvenamaal saab maad osta vaid Ahvenamaa elanik.
8. märts 2018, 19:24
EL-is ei ole ka lubatud üldiselt sellises mahus raiet üldse teha, nagu siin praegu tehakse, selleks nad taotlesid eriluba, et see kuritegu läbi viia.
Vassvass8. märts 2018, 08:35
Üks tähelepanek. Kuidumaterjali tehasele ei ole kasulik tuua Lääne ja Põhja Eestist. Kuid Polli hiljem ütles et Valgevenest ja Leedust-Lätist on alternatiiv. Kuidas see siis ära tasub ? Siis kui see aeg käes , öeldakse et transport on kallis ja pema Eesti lagedaks raiuma !
veel tähelepanekuid8. märts 2018, 09:51
Tööstur väitis, et mõistlik ei ole investeerida nn "poolel teel" ( Pärnu, Kohtla-Järve) asuvasse tehasesse, kuna puit läheks ikkagi siis sadamasse. Pean siinkohal meelde tuletama, et meil on turumajandus! Tooraine läheb ikka sellele, kes maksab rohkem. Või kuidas? Seega ei pea see tehas olema just Tartus. Logistiliselt on tehase toodangu export ( toorme import) isegi Pärnust, Kohtla-Järvelt igati mõistuspärasem (sadamate lähedus, lisaks teedele ja raudteele). Samuti on kõrgemad tooraine ostuhinnad riigile maksupoliitikat silmas pidades kasulikumad. Kas riik tahab käituda nagu arengumaa ( töösturi hinnang riigile), kus maa imetakse investori poolt odavalt toorainest tühjaks, saadud miljarditest visatakse näpuga miskit tagasi suguharu pealikule ja laga ning kahjud jäetakse pärismaalaste kanda peale lahkumist?
kahjuks8. märts 2018, 10:43
ei taheta isegi kalkuleerida erinevate võimalike variantide kasulikkuse ja otstarbekuse vahel.
8. märts 2018, 19:34
Jutt oli konkreetselt sellest, et tooraine t a g a b RMK, mis turuhindadest te siis räägite? Seal on mingid hämarad kokkulepped taga, et odavalt riigi metsa kasutada. Pidage silmas, et kõike ei räägita avalikkusele kunagi, kuidas RMK saab üldse selliseid kaugeleulatuvaid lepinguid teha? See lausa haiseb riigi vara varguse järele!
8. märts 2018, 19:36
Ei olegi mõtet kulutada uuringuteks kohas, mis juba teadaolevalt ei sobi tselluloosi tootmiseks, aga muid maaalasid nad ju ei uurigi, muid maaalasid neile uurimiseks pole antudki!
Äänekoski tehas8. märts 2018, 07:24
maksis üle miljardi. Neil on kinnine veepuhastussüsteem. " 02.03.2018 toimus seal järjekordne haisugaaside leke. See tehas on üldse kõige moodsama tehnoloogiaga. Ma arvan, et arendaja jutt sellest, et me ei tea millist tehnoloogiat kasutatakse, tähendab seda, et tsellutootmise tehnoloogia on selge, aga kõik abistavad tehnoloogiad on määramata. Need teised tehnoloogiad on hiigla kallid ja ilmselt ei taha arendaja neid kasutama hakatagi. Seega tundub, et valetatakse ikka edasi.
Mitte ei tundu8. märts 2018, 09:53
vaid sõna otseses mõttes hämatakse ja valetatakse.
8. märts 2018, 19:38
Algul öeldi otse, et need ongi liiga kallid ja neid kasutama ei hakata, laseme aga kõik solgi Emajõkke, nüüd on nad nad oma juttu ilusamaks teinud, aga jälgige kogu retoorikat!
puidu hind8. märts 2018, 06:55
kui mere äärde pole mõtet ehitada, sest sealt veetakse ikka mujale, siis milline loogika uperpall õtleb, et puitu hakatakse tooma Leedust, mis on kaugel ja saarte pealt.
Edasi: kasumit taotlev tehas soovib võimalikult odavat tooret. Selle ta saab Lätist. Miks ta peaks meie puidumüüjatele maksma rohkem, kui lätlastele. Seega jutt hinnast ei pea paika.
Otse loomulikult8. märts 2018, 10:03
ei pea häma hinnast paika. Meil on turumajandus! Ei hakka mitte keegi puitu kusagile mujale vedama, kui lähemal saab müüa parema hinnaga. Ei hakka Läti ka siia müüma, kui konkurent pakub paremat hinda. Täielik kuritegu on teha 25 aastane fikseeritud tooraine hinnaga leping tooraine tegeliku omaniku selja taga. Tegelik omanik on rahvas!
8. märts 2018, 19:40
RMK tagab odava tooraine, see ongi neil vaikimisi diil,
kobina saate vaataja8. märts 2018, 01:39
Mina vaatasin ka pr. Unti ja tekkis küsimus,miks ta seal oli?Kas enda kirevuse demonstreerimiseks või oma lolli naeruga näitas,et ta ei ja üldse matsu,kuhu sattus.Vot sellised arvavad,et on tegijad,aga tegelikult väga tühjad kohad.Mida on sellisel fuurial õpetada?
Zuu8. märts 2018, 01:22
Suud puhtaks on sobiv nimetus saatele. Jutt, mis seal kõlab, on täiesti hambutu lällutamine.
Lihtrahvale nämmutamiseks8. märts 2018, 01:40
Vaino on sisimas klaköör, kes serveerib tahtejõulise kivinäoga teisejärgulisi probleeme. Saade ei süüvi kunagi sügavamate vigadeni ja. ühiskonnakriitiliste teemadeni.
see pidev jutt et kahjuks on saateaeg läbi on puhas korduvmöla8. märts 2018, 04:21
Kui jutuga kuhugi aiaulisema poole peale jõudma hakatakse, siis on saateaeg läbi ja kogu aeg kuuleb seda Vaino iginat et saateaeg on läbi, samas ei tehta miskipärast muudatust, et saade oleks siis 15-30 minutit pikem.
kes soosib ja 8. märts 2018, 07:03
mis asjaoludel seda vainot sinna err-i ?
Miks seda karjuvat ja ennasttäis vainot peab vahtima?
ERR-i saatejuhtide-toimetajate pink ikka väga lühikene
Ei vaata enam hommikutv, nüüd jääb suupühkimise saade vaatamata .
Keegi nagu vägisi hoolitseks selle eest , et vaadata err!
Üks hea külg on sellel- kvaliteet aega endaöeja perele jääb rohkem .
Sama on Vox Populi'ga8. märts 2018, 07:43
Seda Kuku rahva hääle aega on pidevalt kärbitud ja nüüd nihutatud uudiste ette!? Ja enne uudiseid peab laskma veel mingit muusikajama.
Jaak8. märts 2018, 09:27
Ja hästi on tehtud. Kuku Raadio pideva kuulajana keerasi varem tolle Vox Populi ajal raadio kinni, sest sinna tehtud telefonikõnedest oli umbes kümnendik asjalikud, veerand lihtsalt konstateeris, et elu on kehv ja kõik ülejäänud kõned olid mingite purjus inimeste, poolearuliste või nõukogude võimu taganutvate tegelaste omad. Ma lihtsalt imetlesin saatejuhi kannatlikkust! See on imetlusväärne, kui sa pead kuulama ülimat lollust ja vastu öelda midagi ei tohi. Sellist nõmedate inimeste enda väljaelemise saadet ei oleks üldse vaja!
Rahva hääl kajastab tõde! 8. märts 2018, 09:58
Need peameedia ilustused pole sugugi seeditavamad. Eliit ei saa siiani aru, et kui pööblil leiba ei jätku, miks ta siis kooki ei söö?
saatejuhti vaadates 8. märts 2018, 21:47
pole see mingi üllatus ! Õnnetus err-ile.
Kalev8. märts 2018, 01:19
President tuleb ikka rahva hulgast valida,mitte koalitsioonide virvarris! Kelle poolt on meie Rahvas ON?
Miks8. märts 2018, 01:17
peaks keegi tehase vastu olema.Riigile raha tuleb ja maakohale oleks see väga hea.Maakate arvamust ei peks küsima sellise asja kohta.
Ähh8. märts 2018, 06:03
Või riigile raha tuleb?
Oled sina alles naiivik, esialgu laekuvad ainult maksurahad, hiljem optimeeritakse needki.
Tegelik toodang müüakse välja ja sellest rahast ei näe eestlased punast krossigi, võid kindel olla.
jah8. märts 2018, 07:48
isegi käibemaksu ei laeku. See, et kogu see toodang välja müüakse on praegust plaani arvestades vist päris selge. Selle pärast käib ka häma, et tehnoloogiaid ei tea. Muidugi ei tea. Kui tselluloosi välja veame, siis paberit pole vaja toota ja kulutused sellele osale jäävad ära. Kui kinnist veekasutussüsteemi ei tee, siis jäävad kulutused ka sellele osale ära. Lõpptulemus paistab olevat selline, et meile jääb saast ja hais, aga toode viiakse siit minema. Kui tehase arendajate loogikat kuulata, siis päris palju on plaanis vastuolusid. Kus ühes kohas räägitakse ühtmoodi ja teises kohas sellele risti vastu. Eriti see osa plaanist, mis puudutab varumisalasid ja kujunevat hinda. Ka puidu väljavedu. Kui praegu tuuakse 2 milj m3 puitu sisse ja sama kogus veetakse välja, siis uue kava kohaselt saakski ju ainult arvestada palgimetsa raiumisel järele jäävate jääkidega, puitutöötlemistehaste jääkidega ja esialgu selle puiduga mida erametsast seni ei ole raiutud, sest pole majanduslikult tasuv.
Kui nüüd kogu saepuru ja muud jäägid tselluloosiks tehakse, siis taastuvenergiat kasutavad soojustootmisjaamad jäävad toormeta ja inimesed peavad hakkama rohkem kütte eest maksma. Väidetavalt on taastuvtoorme kasutamine odav.
nii on8. märts 2018, 10:38
Toodangu exportimisel ja importimisel käibemaksu ei laeku, kui just tehinguid ei tehta EL väljaspool olevate riikidega. Sama kehtib ka toorme kohta. Väitluses jäidki kõlama just EL liikmesriigid. Käibemaks laekub riigikasasse siin müüdavalt toorainelt ehk siis RMKlt ja erametsaomanikelt. Valitsus aga soosib RMK madalat toorme müügihinda. Mis suurtest maksulaekumistest siis räägitakse? Samuti ei saa hõisata mingitest suurtest palgamaksude laekumisest. Investor maksab töötajale nii vähe kui võimalik. Sellekohaseid näiteid on riik täis.
xxx8. märts 2018, 20:03
soojustootmisjaamades kasutatakse halvema kvalteediga koos koore ja mädanikuga toodetud puiduhaket ja saepuru. Puhas ilma kooreta saepuru ja hake viiakse täna eestist välja, kuna selle eest saab väga head hinda ja ainult juhm põletaks selle soojuseks.
tead8. märts 2018, 06:44
kui neid maakaid ei oleks,siis sina näriks linnas muru koos koeras...ga
Kuule Miks8. märts 2018, 10:12
sa lase õige see tehas oma õuele ehitada, kui nii väga meeldib. Ja ära pärast hädalda, et puhast õhku hingata ei ole ja ümberringi on lage maa.
10. märts 2018, 22:44
kas vigel õrna kohta sobib sulle +
Kalev8. märts 2018, 01:16
Kes vaatab ETV infotundi saab aru kuidas seadused segadusi juurde tekitavad! 101-st heal juhul veerand üldse kuulab!
Kalev8. märts 2018, 01:13
Vist pooleli jäi Lembitu töö?
Protestija Läti viinapoest8. märts 2018, 01:06
Viimase aja sündmused tõendavad lihtsalt, et rahvas ei usalda enam võimureid :(
Pidevhaige8. märts 2018, 08:35
Ei usuta ka seda vaktsineerimismulli.
Pseudo8. märts 2018, 01:04
Miks ei tehta arutelusaadet olulisematel teemadel? Näiteks mis on põhjustanud riigi prognoosimatu vaesumise ja kes vastutavad?
mann8. märts 2018, 08:31
Vaesumist põhjustabki see, kui iga ettevõtlikum idee kohe põhja lastakse ja arvatakse, et ainult pohlakorjamisest saame õndsaks, samas vingume, et kuidas küll riik ei anna raha omaste hooldamiseks ja õpetajatele ja politseile ja kaaga-kaaga. Kui siis ikkagi leidub veel mõni heas mõttes hull, kes tahab Eestise midagi sellist teha, mis ka reaalselt majandust toetaks, tehakse neist rahvavaenlased, pannakse seina äärde ja lastakse maha. Palju õnne!
Mees8. märts 2018, 09:24
Kahju et enamik pooldajaid paistab mingid harimatud olevat, kelle jaoks ainus majandusele kasulik tegevus on millegi s.i.t.t.a.mi_ne ja kelle ajupotentsiaal piirdub metsa hävitamisega..
Loe ikka natuke8. märts 2018, 15:11
Kas sa kommentaare loed ja neist aru ka saad? Sul on ikka imelik arusaam haritusest. Mina nägin pooldajate poolel igati korralikult riides ja hooldatud välimusega professoreid, vastaste poolel aga remmelga otsast alla roninud räämas välimusega lahmijaid.
Muix12. märts 2018, 22:09
Paistab nii, et oled ilmaelust ikka täiesti vale arusaama peale jõudnud. Soovitus oleks järele mõelda ja oma minapilt paigutada teise seina.
Ew8. märts 2018, 00:50
Milline päev!
Tartu volikogu seisis tartlaste eest.
Ärimehed vassisid täiega.
Plaan pole ilmselgelt pidurdada puidu väljavedu 😀
Sadamatega konkureerida ei taheta.
Lõpuks ostab puidu ikka see, kes rohkem maksab 😉
Milles siis küsimus?
Ikka selles, et saaks võimalikult palju metsa maha võtta. Suur tükk meie metsa ei kuulu enam kohalikele...Jutt tehase lähedalt puidu kasutamisest muutus välgukiirusel. Valgevene ja Hiiumaa tulid mängu.
Mitme asukoha vahel valimise teema osutusid ka valeks.. 😞
Ja ei need mehed raatsi kulutada midagi rohkem, kui just hädapärast tarvis. Unustage haisupüüdmise jutud. See oli nende nägudele kirjutatud. 😞
Üks küsimus jäi õhku: kas härradel on krunt ka juba ostetud, mh-ah?
Millel need jalad nii lühikesed pidid olema, et püksitagumik pühib põrandat?
8. märts 2018, 04:25
Kõige lõbusam on muidugi see modelleeritud video tehasehoonetest ja maa-alast kus tehase ümber näidatakse rohelisi puid. See on lihtsalt inimeste emotsioonidega manipulatsioon, et vaadake kui ilus tehas...
jah Ew8. märts 2018, 10:52
Tõesti, milline päev! Kirss tordile oli päeva lõpuks Suud puhtaks saate eelviimane sõnavõtt, kus puiduärimees liigitas Eesti arengumaade hulka tehasele vastuseisu pärast tartlaste poolt. Lausa heldimus pisar tuli silma mõeldes, kuidas selline eliit käis ERMis tähistamas vabariigi 100dat sünnipäeva. Nii nummi on kuulata, kuidas president ja valitsus seavad selliseid "patrioote" rahvale eeskujuks. Hea ikka, et president neile aumärke jagab.
elektritsaabtasuta8. märts 2018, 00:43
Miks Tallinna oma lasti minna pankrotti ? Ehitagem tehas Tallinna alla Pirita vete peale.
Haapsalust8. märts 2018, 02:04
Miks likvideeriti riigisisesed raudteed, mida nüüd tahetakse asendada RB-ga, mis meid lõputusse võlgnevusse viib!?
Odin8. märts 2018, 00:25
Leonhard Augusti p. POLLI sünd. 13.XII.1927.a.; Tartu I KK 1936.a.; TRÜ metsandusteaduskond
1951.a.; ENSV Metsamajanduse ja Looduskaitse Peavalitsuse ning Ministeeriumi mehhaniseerimise ja uue tehnika juurutamise osak. juhataja 1960-1966, Metsamajanduse ja Looduskaitse Ministeeriumi metsamajanduse valitsuse juhataja 1974-1988.a.; Eestimaa Talupidajate Keskliidu liige; Riigikontrolli ametnik 1990.a.; ENSV teeneline metsakasvataja 1977.a.; Eesti Erametsaliidu asutaja ja juhatuse esimes 1992-1996 ning 1998-2000.a.; suri 9.VIII.2017.a.
Kalev8. märts 2018, 00:03
Kalad roiskuvad ! Ikka pea poolt!
mati7. märts 2018, 23:55
Kindlasti ei tohiks eestisse rajada tehaseid millised tegutsevad Soomes ja Rootsis. Raha tuleb pangast ja toit poest. Tootmine peab toimuma hiinas ja puit tuleb töötlematta eksportida.
8. märts 2018, 19:47
Soomes ei ehitata ka selliseid tehased sisemaale, enamus on mere ääres.
xxx8. märts 2018, 20:05
sest nad toovad oma tooraine nendesse tehastesse laevadega arengumaadest nagu Eesti. Siiski osa on sisemaal ka, suurte järvede ääres, mida neil seal piisavalt leidub
9. märts 2018, 12:07
Kas Eestis on magevett piisavalt, et võib kogu Kagu-Eesti põhjavee ära solkida, sh Tartu linna joogivee?
kopp ees laastajatest7. märts 2018, 23:52
Maha Keskerakonna valitsus!
Miks Keskerakond?8. märts 2018, 01:02
Keskerakond on saanud tegutseda vaid natuke üle aasta. Eelmine valitsus täitis oma taskuid ja laastas majandust 17 a. Viie rikkama hulka jõudmise asemel on riigile tekitatud 27-miljardiline võlg!
miks-miks8. märts 2018, 02:15
Sest Keskerakond jätkab KÕIGI Reformi poolt alustatud ülikahjulike poliitikate elluviimist suurema õhinaga kui refikad ise.
9. märts 2018, 12:09
Eelmine valitsus ei rääkinud, aga riikliku planeeringu kehtestas just eelmine valitsus ja nende teerullitamiste kokku keeratud suppi sööme veel palju aastaid
Kalev7. märts 2018, 23:42
Eestlane olen ja saastasse suren!
Kalev7. märts 2018, 23:41
Fosforiidisõda lõppes,nüüd tuleb tselluloosisõda või? Kehra tegi Jägala jõe nõuka ajal kutuks! Emajõgi siis vaja ja Tartu linn ''Heade mõtete linn'' .
kas keegi mäletab Jägala jõe vahutamist?8. märts 2018, 04:29
Fosforiidisõda ei ole sul midagi lõppenud. See tuleb uuesti. Varu kannatust.
Enne8. märts 2018, 06:13
kui kaevandamiseks läheb, tulebki maapind puidust puhtaks teha ja RB valmis ehitada. Õnneks täna-homme seda ei juhtu ning selle ajapeale võib juhtuda, et tänased "otsustajad" ise kaovad siit kus k... .
Kas sa arvad, et8. märts 2018, 10:59
hommsed broileriinkupaatoritest koorunud poliitikud-otsustajad on vähem ahnemad? Vähem huvituvad oma isiklikust heaolust?
pealtvaataja7. märts 2018, 23:41
Kuni pole ühiskondlikku kokkulepet saavutatud, kuidas eesti rahvale kuuluvat loodusressurssi ja maavara kasutada, pole võimalik ka valitsusel mitte midagi otsustada. Seda enam, et peaministri partei pole rahvalt saanud riigivalitsemiseks otsest mandaati; isevalitsejaks on hakatud suitsunurgas tehtud diilide abil....
RMK bilansis olev mets, sood ja rabad kuuluvad rahvale, mitte poliitikutele ja/või ärimeestele. ETV saates "Suud puhtaks" istuv äriõppetooli õppejöud - kes alatasa üleolevalt naeratas - võiks (vähemalt) iseendale teadvustada: lokaalsete teadmistega pole mitte midagi peale hakata juhul, kui eesti rahvas otsustab teisiti.
Lätis käiv joodik8. märts 2018, 11:04
RMK bilansis olev mets, sood ja rabad kuuluvad rahvale, mitte poliitikutele ja/või ärimeestele.
Vot nii ja selle nimel hakkame korraldama järgmist rahvaaktsiooni Toompeale. Igasugustel näägutajatel palun mitte tulla! Istugu ja susisegu kodus.