Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
7. märts 2018, 21:29

Kuidas Zinovjev Tallinna kaudu armukestele pesu vedas (6)

„Kommunistidele selja pööranud endine nende kaubanduslik esindaja Tallinnas (Georgi) Solomon jätkab oma endiste kaaslaste paljastamist. (Riia ajalehes Segodnja ilmunud – toim) viimases päätükis jutustab Solomon sellest, kuidas 1920. aastal, kui terve Vene rahvas nälgis ja miljonid surid ning hädal ja viletsusel ei olnud piiri, 3. internatsionaal pillas kulda ja konfiskeeritud varandusi oma isikliku äranägemise järgi,“ alustab Sakala ülevaadet endise kaubandusesindaja mälestusist 4. märtsil 1930.

Solomon oli kaubandusesindaja ajal, kui Eesti kaudu voolas Euroopasse Venemaalt kulda ja briljante, rahastamaks peale muu ka komissaride priiskamist.

Esmaspäev kirjutab, kuidas Petrogradi parteijuht Grigori Zinovjev, „suur ja tähtis härra, nagu Hiina ebajumal“, lasi Berliinist endale vedada ananasse, mandariine ja banaane ning oma armukeste jaoks kallist pesu, pitse, lõhnaõlisid ja seepe. „Sadamas naerdi ja irvitati, kuidas näljasel Nõukogude Venemaal on võimalik niimoodi raha loopida,“ märgib  Esmaspäev, et kaubavaguneid tulnud mitu korda. Varsti oli Zinovjev ise kohal, et varjunime all Tallinna kaudu välismaal käia. Seekord vedanud ta „kominterni jaoks“ 70 suurt kasti puuviljade, lõhnaõli jms kraamiga.