Foto: ALDO LUUD
Tele
7. märts 2018, 21:04

VIDEO | „Pealtnägija“ tõi ekraanile eestlastega juhtunud traagilise tööõnnetuse tagamaad (19)

Tänane "Pealtnägija" avalugu tõi ekraanile suurima väljamaal eestlastega juhtunud tööõnnetuse. 2016. aastal hukkusid Kesk-Rootsis kõrgepingeliini ehitusel 59-aastane vanemelektrik Jaan ning 23-aastane projektijuht Allan. Ehkki ametlik juurdlus tuvastas, et mehed olid oma lohakusega ise enda surmas süüdi, on lähedastel palju küsimusi ja kahtlusi.

Teemat lähemalt uurinud  ajakirjanik Kristjan Pihl avastaski lugu uurides hulga asjaolusid, mida juurdluse käigus ei teatud. Näiteks selgub, et firma kiirustas mehi tagant ja ehitusplatsil toimus säärane kaos, et õnnetus oli vaid aja küsimus.

Tegu on viimase aastate traagilisema eestlastega juhtunud tööõnnetusega välismaal, millest Rootsi meedia räägib tänase päevani. Ettevõte Leonhard Weiss Energy läks Rootsi turule suurte plaanide ja ootustega 2016. aasta suve hakul. Sama aasta sügisel sattus Rootsi tööle punt Eesti mehi, kelle peamiseks tööülesandeks oli vahetada välja elektriliinid. Oli lootust, et kui proovitöö õnnestus, ootab neid ees veel hulk tellimusi. Projekti juhiks sai 23-aastane Allan, kel oli olenemata noorele eale palju tööalaseid teadmisi ja kogemusi.

Küll aga lõppes lugu traagiliselt - 7. novembril 2016 aastal mindi objektile, et kaevata uute liinipostide auke. Päeval jõuti postini, mis kandis numbrit 62. Projektijuht Allan otsustas mõõta postide vahekaugust ning Jaan pakkus end appi. Mehed sõitsid korvtõstukis üles masti juurde, arvestamata sellega, et posti kõrval oli töökorras kõrgepingetrass. Mehed said elektrilöögi ja hukkusid. 

Lähedastel on juhtunule mõeldes hulk küsimusi - miks polnud meestel kaasaskantavat maandust? Kuidas sai juhtuda, et etteplaneeritud proovipingestamist tehti nii, et info ei jõudnudki eestlastest töömeesteni?

Vaata täpsemalt "Pealtnägija" videoloost!