President Trumpi sõnul oleks vaja vägivaldseid videomänge ja filme mingil moel reguleerida.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
7. märts 2018, 12:13

Donald Trump vibutab vägivaldsete videomängude suunas tusaselt sõrme

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kohtub 8. märtsil videomängutööstuse esindajatega, et arutada vägivaldsete videomängude mõju hiljutise Floridas aset leidnud koolitulistamise valguses.

Videomängude tootjaid ja levitajaid koondav organisatsioon Entertainment Software Association (ESA) on saanud Donald Trumpi administratsioonilt kutse 8. märtsil toimuvale kohtumisele, kus arutatakse vägivaldsete mängude väidetava negatiivse mõju üle. Mängutööstus sattus Ühendriikide juhtkonna huviorbiiti pärast 14. veebruaril Florida osariigis Parklandis asuvas Marjory Stoneman Douglasi nimelises keskkoolis aset leidnud koolitulistamist, milles hukkus 17 inimest. Uurimine ei ole kinnitanud, kas ja millist rolli võisid videomängud antud intsidendis (parema väljendi puudumisel) mängida.

Parklandi koolitulistamine on taaskord tekitanud ameeriklaste seas elava debati tulirelvade kättesaadavuse piiramise üle, kuid konservatiivne Trumpi kabinet relvapoliitikas peamist probleemi ei näe. Vastupidi, vahetult pärast Parklandi intsidenti leidis Trump, et efektiivne viis koolitulistajate neutraliseerimiseks oleks õpetajate relvastamine ning muude vägivallale õhutavate faktorite (sealhulgas videomängude) potentsiaalne piiramine. ESA loodab, et kohtumine loob võimaluse faktidel põhinevaks aruteluks ja laseb mängutööstuse esindajatel selgitada, millist koostööd tehakse näiteks ERSB-ga, et tarbijad saaksid mänge soetades teha piisavalt informeeritud otsuseid.

Kokkusaamisel lubab ESA jääda kindlaks põhimõttele, et videomängude ja relvavägivalla vahel puuduvad tõestatud seosed. Organisatsiooni esindaja väidetel nauditakse mänge üle kogu maailma, kuid kuna uuringud ei ole leidnud seoseid mängude ja vägivalla vahel, ei ole loogiline kirjutada USA rekordiliselt kõrget tulirevadest põhjustatud surmade määra videomängude arvele.

Tegu ei ole esimese korraga, mil Ühendriikide valitsus pilgu mängutööstuse poole suunab. 2013. aastal pärast Sandy Hooki koolitulistamist kohtusid ESA, ERSB ja mitmete mängulevitajate esindajad toonase USA asepresidendi Joe Bideniga ja Ameerika valitsuse relvavägivallaga tegeleva komiteega.