Etendused lemmikloomadele, Krõõt Juurak Foto: Performance for Pets Instagram
Loomad
6. märts 2018, 21:26

USKUMATU LUGU: eestlanna teeb välismaal lemmikloomadele teatrietendusi (18)

“Radaris” räägiti täna omapärasest kunstifenomenist: nii omapäraselt, kui see ka ei kõla, on eestlanna Krõõt Juuraku põhitööks saanud koera moodi käputamine ja nuhutamine. Koos oma mehega on ta koertele etendusi tehes terve Euroopa ära võlunud. 

Tantsu ja kunsti õppinud Krõõt elab Kopenhaagenis, kus mõtles välja etenduse, mille pealtvaatajateks on lemmikloomad. Ta on sellega tegelenud nüüdseks juba neli aastat. 

“Isegi ei oleks oodanud, alguses oli meil see lihtsalt väike eksperiment, mõtlesime, et teeme nädal aega etendusi,” rääkis ta. Nüüdseks on Krõõt aga koos oma mehega vallutanud kogu maailma ja leidnud isegi omale kopeerijad. Pisikesest projektist kasvas välja 150 etendust, mida mängisid üle maailma. Nende tegemisi on kajastanud ka välismaised väljaanded nagu Vice, The Guardian jne. 

Krõõt lahkus Eestist juba 18 aastat tagasi, et õppida Hollandis klassikalist tantsu. Ta kohtus õppides oma elukaaslast Alexit. Seejärel sidus naine oma kunsti lemmikloomadega, õpetades ka oma mehele neid teisiti mõistma. 

Loomaomanikud seisavad lausa järjekorras, et oma koeraga või kassiga Krõõda ja Alexi etendusele pääseda. Tavaliselt käivad nad inimeste kodus loomadele etendusi tegemas ning vaatepilt võib tunduda väga imelik: Krõõt ja Alex kõnnivad ringi neljakäpukil, matkivad koera või kassi kehakeelt ja käitumist.

Olenemata sellest, et koerad ja kassid etenduse lõppedes, mis kestab umbes 15 minutit, ei plaksuta, saavad näitlejad endi sõnul siiski tagasisidet.

"Nad on väga väljendusrikas publik. Palju väljendusrikkam kui inimesed. Inimesed on arendanud välja mehhanismi, kuidas peita oma tundeid, reaktsioone," nendib Alex.

Lemmikloomade etendused ehk "Performance for Pets" on Krõõda ja Alexi põhitöö olnud kaks aastat. “Jah, me teenime sellega raha. See on omamoodi imelik, sest lemmikloomamajandus on miljardiäri. Nii võib ka meie töö saada ekslikult selle majanduse osaks," nendib Alex.

Paljud teisedki kunstnikud on nende kahe tegevusest indu saanud ning nüüd leidub juba kunstnikke, kes teevad etendusi taimedele või objektidele, mitte ainult loomadele või inimestele. 

Krõõt ja Alex on aga oma koostööd lemmikloomadega süvendanud. “Plaanime korraldada veel magamisteemalisi õpitubasid mida juhib koer. Inimesed saavad seal koertelt magamist õppida. Selle esimesed proovid toimusid juba jaanuaris Nürnbergis ning Bolognas," sõnab Krõõt.