Mart Sander ja Fred IseFoto: Erakogu
Inimesed
5. märts 2018, 10:56

Mart Sander kohtus romaani „Litsid“ ainsa elusoleva peategelasega: „See kohtumine jättis mulle sügava mulje!“ (24)

„See on umbes selline tunne, nagu mõtleksid mõne muinasjututegelase välja ja avastaksid korraga, et see tegelane on tõepoolest ellu ärganud!“ õhkab multitalent Mart Sander, kes kohtus Ameerikas oma raamatu „Litsid“ ainsa elusoleva tegelase Fred Isega.

Mart külastas mõni aeg tagasi Bel Etage Swingorkestriga Ameerikat. Washingtonis tähistati Eesti vabariigi sajandat sünnipäeva ning Washingtoni linnapea kuulutas 24. veebruari lausa ametlikult Eesti päevaks. „Nii kõrget riiklikku tähelepanu ei ole iseseisvale Eestile varem kunagi osaks saanud,“ ütleb Mart. Orkestriga anti väljamüüdud kontsert, mida võis internet vahendusel jälgida üle maailma. Õhtul kogunesid Washingtonis elavad eestlased ja nende sõbrad suurele peole, kus tantsiti ja möllati varajaste hommikutundideni.

Mart Sander ja Fred Ise Foto: Erakogu

Peokülaliste seas oli aga üks tõeliselt unikaalne inimene, ütleb Mart. „Fred ise, ilmselt seni veel ainus elus olev tegelane romaanist ja telesarjast „Litsid“.” „See kohtumine oli väga ootamatu ja emotsionaalne,“ ütleb Sander. „Mängisime peoõhtul ning paljud väliseestlased olid kaasa võtnud minu raamatu, et sinna autogrammi küsida. Üks daam ütles, et kas pole tore, et üks teie tegelane on ka täna saalis,” meenutab Mart. “Ma ei saanud midagi aru. Siis ta seletas, et Fred Ise, Baltimore’i Eesti Seltsi pikaaegne esimees, on ka piduliste hulgas. Mina olin millegipärast arvanud, et Fred Ise läks sõja järel Austraaliasse. Aga ei, seal ta oli!”

Mart ja Fred rääkisid pikalt juttu ning Mart kasutas juhust, et „Seitsmestele uudistele” Frediga ka väike intervjuu teha. Seda näeb juba täna õhtul. Fred oli see mees, kes 1941. aasta 28. augustil – olles ise vaid 16aastane - koos vennaga Pika Hermanni torni tungis ning seal taas sini-must-valge lipu heiskas. „Vanahärra oli väga terane ja mäletas huvitavaid detaile sellest dramaatilisest päevast, mil tema koos oma venna ja veel kahe Westholmi gümnaasiumi koolivennaga said linnavalitsuse kojamehelt hoolikalt ära peidetud Eesti lipu ning võtsid ette seiklusliku teekonna eesmärgiga 1940. aasta suvel Nõukogude okupatsioonivõimude poolt maha võetud rahvuslipp taas Pika Hermanni torni heisata. See neil ka õnnestus ning isegi Saksa võimud ei teinud neile takistusi. Võime ainult ette kujutada, mida tundsid tallinlased, nähes Toompeal vägivalda ja küüditamist sümboliseeriva punaplagu asemel taas rahvuslippu lehvimas,“ seletab Mart.

Mart Sander ütleb, et kohtumine Fred Isega jättis talle sügava mulje ja nüüd suhtub ta ka ise oma raamatusse teistmoodi. „Teadmine, et tegelased, kellest ma kirjutan, et ole mitte varjukujud minevikust, vaid luust ja lihast inimesed, kes on veel tänagi täies elujõus, paneb raamatu elama,“ ütleb ta. „See on umbes selline tunne, nagu mõtleksid mõne muinasjututegelase välja ja avastaksid korraga, et see tegelane on tõepoolest ellu ärganud!“

Praegu on tele-eetris „Litside“ sarja esimene hooaeg ning kahjuks Fred Ise tegelast seal ei näe. „Kui tuleb teine hooaeg, siis näeb, sest ta on tegelane teises raamatus,“ ütleb Mart.