"Prooviabielu" staarid Helen Kõpp ja Kalvi-Kalle Kruusamäe.Foto: Alar Truu
Tele
1. märts 2018, 18:23

TÕSINE KÜSIMUS: miks ei kandideeri eelmise aasta populaarseim telesaade “Prooviabielu” Eesti filmi- ja teleauhindadel? (14)

Selle nädala alguses avaldati Eesti filmi- ja teleauhindade nominendid. Suurimaks üllatuseks oli aga see, et eelmise aasta populaarseim teleprojekt “Prooviabielu” ei jõudnud isegi kandidaatide sekka!

EFTA-l kandideerivad telesaated ning teletegijad 14 kategoorias, eraldi on ka parima tõsielusaate kategooria, kuhu “Prooviabielu” nagu rusikas silmaauku sobituks. Miks küll ometi “Prooviabielu” isegi parima tõsielusaate kandidaadiks ei saanud?

Esiteks tuleb ära selgitada, kuidas teleprojekte EFTA-le üldse esitada saab: kandidaadid auhindadele esitavad Eestis teletoodangut tegevad meediagrupid (ehk ERR, AS Eesti Meedia (Kanal 2) ning All Media Eesti AS (TV3)) ise. Igasse kategooriasse said teletootjad esitada kolm kandidaati. 

Seega otsustas TV3 “Prooviabielu” parima tõsielusaate kategooriasse mitte esitada. TV3 programmijuht Raimo Kummer põhjendas valikut järgmiselt:

“2017. aastal oli TV3 eetris väga palju häid reality- ja tõsielusaateid. Majasiseselt kaalusime ka “Prooviabielu” esitamist, kuid see sari ei osutunud valituks.” Täpsemalt, miks abielusaadet siiski mitte esitada otsustati, Kummer selgitada ei soovinud. 

Sellest on väga kahju, sest tegu oli ju uskumatult populaarse teleprojektiga, mis väikeses Eestis kõik kihama pani. 

Saatest sai õppida igasugu tarkuseid: Kalvi-Kalle õpetas, kuidas külavaheteedel uhkelt viienda käiguga drifti lasta, kuidas Starteri pudelist linnumaja meisterdada (sest see annab ju rohkem valgust ja sooja, kui tavalised linnumajad ning hoiavad ka kiskjad eemale, sest nood libisevad katuselt lihtsalt alla), Helen õpetas, kuidas valmistada sellist alkohoolset kokteili, mis samal ajal pohmakat ravib, kui seda juua (kokteil koosneb viinast ja Borjomist).

Saatest tehti erinevaid paroodiaid ning “Prooviabielust” sai Eesti meemimaastiku säravaim täht. Facebooki loodud fännileht "Prooviabielu parimad palad" saavutas kiirelt üle 12 000 meeldimise. Ka vaadatavus ei olnud saatel väga halb, seda vaatas konstantselt 80-90 tuhat inimest.

Helenist, Kalvi-Kallest ja Liisast said üle-Eestilised kuulsused, kelle tegemistest üldsus siiani väga huvitatud on. Praeguseks on staarpaar Helen ja Kalvi-Kalle küll lahku läinud, kuid nende suhtest on kolme kuu pärast sündimas uus ilmakodanik.

Parima tõsielusaate kategooria (mille alla kuuluvad nii faktuaalsed kui reality saated) kandidaatideks olid "Eesti parim pagar" (TV3), "Heureka" (ETV), "Kodutunne" (Kanal 2), "Meie aasta Austraalias" (Kanal 2), "Minu imeline muutumine" (TV3), "Osoon" (ETV), "Pealtnägija" (ETV), "Reis Siberi südamesse: Baikal" (TV3) ning "Roaldi nädal: Süstlaorjad" (Kanal 2). 

Auhinnakandidaatideks valis žürii neist kolm ning nendeks on: "Eesti parim pagar", "Pealtnägija" ning "Roaldi nädal".