Külmaga peab lilled paksu paberisse mässima. Foto: Martin Ahven
Nipid
1. märts 2018, 16:33

Külmaga ei maksa tühjade kätega lilli ostma minna

Külma ja tuulise ilmaga lilli ostes tasub kodust ajalehepaber ja kilekott kaasa võtta.

Nõukogude ajal oli naistepäev suurejooneline püha, mis tähendas meeleolukaid koosviibimisi töökohtades ja hilisemat pidu pereringis, ning iseenesestmõistetavalt kingiti sel päeval kõigile naistele lilli. Nüüdki on tavaks viia sõpradele ja töökaaslastele lilli ning ühiselt midagi ette võtta. Tõsi, naistepäeva tähistamine on vabatahtlik. Kindlasti on 8. märts suur pidupäev kõikidele lillemüüjatele, sest just sel päeval suureneb lillede müük hüppeliselt.

Kui 8. märtsil on sama külm kui praegu, ei tohiks päris tühjade kätega lille hankima minna. Mõistlik on ise ajaleht lillede pakkimiseks kaasa võtta. Lillepoed pakivad küll lilled paberisse, ent väga külma ja tuulise ilmaga võib sellestki väheks jääda. Lilledele oleks hea lisaks ümber panna kilekott. Kõige tähtsam on kaitsta õisi. Lahtise kimbuga ei tasu tänaval marssida, õied võivad külmaga mustaks tõmbuda.

Nartsissid eraldi vaasi

Lillesaajatel tasub meeles pidada, et lilledel tuleb enne vaasipanekut paarisentimeetrine jupp varrest ära lõigata, muidu ei hakka nad vett jooma. Et õied kaua püsiksid, võib vette lisada paar terakest suhkrut, sest magus keskkond avaldab lilledele head mõju. Näiteks roos püsivat väga hästi Sprite’is. Aga lillepoodides on saadaval ka spetsiaalseid vahendeid lillede eluea pikendamiseks.

Enamik lõikelilli tuleks asetada leigesse vette, just naistepäeval populaarsed tulbid ja nartsissid aga külma vette. Vaasis tuleks vett vahetada võimalikult sageli, kas või iga päev. Lillevaasi ei peaks panema aknalauale, kus kevadine päike võib õisi kõrvetada, vaid eelistada aknast eemal asuvat paika.

Nartsisside õiemahl on paljudele teistele lilledele, ka tulpidele mürgine ning seetõttu ei tohiks neid teiste õitega ühte vaasi panna.

Lõikerooside säilimine sõltub samuti suuresti nende hoiutingimustest. Roosi õitele ega lehtedele ei tohiks vett sattuda, sest see soodustab pruunide laikude teket. Kui roose on õigesti säilitatud ja kaubastatud, peaksid nad kaunina säilima isegi kuni 10 päeva.

8. märts - päeva ajaloost

Rahvusvahelise naistepäeva tähistamise alguse kohta pole päris täit selgust. Seda on seostatud USA 1848. aasta reformidega, kui naised said mitmesuguseid õigusi ja vabadusi. Tähtpäeva on seostatud ka 1908. aastaga, kui New Yorgi tekstiilivabriku streikijad nõudsid paremaid töötingimusi. Juhuslikult puhkenud tulekahjus kaotas tookord elu 129 naist. 1909. aastal tegi Rosa Luxemburg ettepaneku selle (või ka mõlema) juhtumi meenutamiseks tähistada 8. märtsi rahvusvahelise naiste solidaarsuse päevana. 1910. aastal Kopenhaagenis võeti otsus vastu ning juba järgmisel aastal tähistati naistepäeva Saksamaal, Austrias, Šveitsis ja Taanis, mõni aasta hiljem ka Venemaal.