Kuninganna Elizabeth IIFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
1. märts 2018, 12:05

Luureagentuur kinnitab: teismeline poiss püüdis 1981. aastal kuninganna Elizabeth II tappa (5)

Uus-Meremaa luureagentuur kinnitab, et kui kuninganna Elizabeth II 1981. aastal Uus-Meremaad külastas, tulistas tema pihta toona 17aastane Christopher Lewis, vahendab Mirror

Poiss tulistas kuninganna pihta, kui naine oma autost välja tuli, et minna teadusfestivalile. Intsident toimus 1981. aasta 14. oktoobril. Vahejuhtum vaikiti maha.

Kuninganna Elizabeth II Uus-Meremaa visiidil aastal 1981. Foto: Vida press

"Lewisel oli plaan kuninganna mõrvata, kuid tal ei olnud sihtimiseks piisavalt head kohta ega ka piisavalt võimsat relva, et sihtmärgile kaugelt pihta saada," kirjutatakse 1997. aastal kirja pandud ametlikus memos. Esiti olid dokumendid salastatud, kuid veebruaris need vabastati ning saadeti neljapäeval Reutersile.

Lewist on dokumentides kirjeldatud kui tõsiselt häiritud noorukit. Siiski ei saanud ta mõrvasüüdistust, kuna sellega ei soovitud Uus-Meremaad häbistada. Lewist süüdistati hoopiski ebaseaduslikus relva omamises ja tulerelva kasutamises. 

Tunnistajad rääkisid, et kui kuninganna oma Rolls Royce'st välja astus oli kuulda valju praksatust. Politsei aga ütles inimestele, et hääl tuli kukkuvast liiklusmärgist või mõnest autost. 

Lewis tunnistas end kõiges süüdi ning dokumentide järgi hoidis politsei Lewisel teravalt silma peal ka siis, kui kuninganna 1986. aastal taas Uus-Meremaad külastas.  
 

Lewis väitis, et ei soovinud kuningannat mõrvata, vaid tahtis teda lihtsalt hirmutada ning pöörata tähelepanu Uus-Meremaa probleemidele. Mees pandi kolmeks aastaks vanglasse ning viimase aasta veetis ta psühhiaatriahaiglas. Vanglasoleku ajal ründas ta ka üht valvurit noaga. Politsei teatel oli mehel ka plaan tulistada prints Charlesi. Kui Lewis vanglast vabanes jätkas ta kriminaalielu, 1995. aastal saadeti ta eksiili ning 1997. aasta 23. septembril leiti mees vanglast surnuna. 

Pärast Lewise surma kommenteeris mehe ema Heraldile, et poeg oli psüühiliselt haige, kuid arstid ei suutnud tal kindlat häiret diagnoosida.