50 NIPPI - Paljas Porgand ja Anu SaagimVideo: Erlend Štaub
Inimesed
3. märts 2018, 22:15

50 NIPPI | Pringim pepu = seksikam elu (16)

"Kükid ei puudu minu ühestki treeningust." Miks? "Sest need on lihtsalt nii tõhusad," on Paljas Porgand veendunud. 

"Inimene on loodud kükitama, kuid tsivilisatsiooni käigus oleme me selle lihtsa ja naturaalse liigutuse ära unustanud. Kui vaadata väikesi lapsi, siis kükid on osa nende igapäevast. Meie esivanemaid vaadates, oli see osa ka täiskasvanu igapäevast. Kükke oli vaja sooritada istumiseks, asjade üles korjamiseks jne."

"Kükid on ideaalne alakehaharjutus, mis põhiliselt treenib meie reisi, täpsemalt reie nelipealihaseid (esireis) ning tuharalihaseid, samas rakendades töösse ka reie kakspealihased (tagareis) ning alaseljalihased. Küll aga on kükid üks kõige tihedamini valesti sooritatud harjutusi, mis võib lõppeda lihasvalu või lausa vigastusega. Seepärast on väga oluline esmalt treeneri käe all saada selgeks õige tehnika, mille tulemusena stimuleerib see harjutus lihaste kasvu ja toniseerimist üle kogu keha."

Seekord tutvustamegi teile tsivilisatsiooni tulemusena unustuste hõlma vajunud kükke ning videost leiate mitmeid viise, kuidas neid sooritada. Kükitama ja pepud punni!

MIKS TEHA KÜKKE?

Kükid kasvatavad lihast – Kükid tekitavad kehas üleüldise anaboolse (ehk sünteesi soodustava) keskkonna, mis maksimeerib juurdekasvu ka teiste harjutustega sinu treeningu jooksul. Kükid hõlmavad suurt lihasgruppi ning nõuavad rohket pingutust ja energiat, mille tulemusena vabastab keha vereringesse lisatestesterooni ja kasvuhormooni.

  • Kükid võivad purustada paljukardetud platoo. Kükid võiksid olla iga jalapäeva kindel osa. See harjutus avaldab survet kogu kehale ning töötab nii mitmeid lihasgruppe korraga, et see suudab lausa meie hormonaaltegevust mõjutada. Kükid võivad parandada üleüldist sooritust ja toniseerida keha efektiivsemalt.
  • Kükid parandavad üleüldist jõudlust ja võimekust. Kükkide korrektne sooritus tugevdab käte-, selja- ning liigeste ümber asetsevaid lihaseid. Kükid võimendavaid jalalihaseid ning defineerivad tuharalihaseid. Niisamuti tugevdavad need kerelihaseid, mis on abiks ka muudes spordialades.
  • Kükid on südamesõbralikud. Kükid pole head mitte vaid lihaste kasvatamiseks, vaid on ka ideaalseks südame-veresoonkonna trenniks. Tihe kükkide sooritamine arendab südamelihaseid, aidates sellel efektiivsemalt töötada.
  • NÄPUNÄITEID KÜKITAMISEKS:
    • Ära kükita varbad otse ette suunatult. Suuna varbad ja põlved väheke väljapoole, et reie kakspealihast ja tagumikku rohkem töösse rakendada.
    • Kui positsioon on paigas, siis kükita võimalikult madalale, veendudes et põlved ei ulatu üle varvaste ning reied oleksid põrandaga vähemalt paralleelselt.
    • Tõuka end tagasti püstiasendisse läbi kandade, mitte päkkade, püüdes jõud suunata eelkõige tagumikku.
    • Püüa vältide kere liikumist harjutuse vältel. Hoia selg võimalikult sirgelt, suru tagumik välja, õlad taha ja rind ette, et vältida liigset stressi alaseljale ning sealjuures vigastusi.
    • Pööra tähelepanu kõhulihastele, hoides need harjutuse vältel pinges. See toestab alaselga ning vähendab võimaliku trauma riski.
    • Kui soovid kasutada lisaraskust, siis veendu, et see poleks üle jõu käiv ja soorituse arvelt ohverdusi toov.

Vaata häid nippe lisaks SIIT!