Peapiiskop Urmas Viilma ja riiklik EV100 jumalateenistus Paides.Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
27. veebruar 2018, 14:02

Täiendatud!

PEAPIISKOP: riigilt saadava rahaga on plaanid juba tehtud (30)

EELK soovib, et raha eraldamine oleks seadusega kooskõlas. Täna avaldatud õiguskantsler Ülle Madise hinnangu kohaselt läks valitsus kirikutele raha eraldamisega põhiseadusega vastuollu.

Valitsus otsustas mullu detsembris eraldada omandireformi reservfondist sõja ja okupatsiooni käigus tehtud ülekohtu heastamiseks Eesti apostlikule-õigeusu kirikule 1,55 miljonit ja Eesti evangeelse luterliku kirikule 6,75 miljonit eurot.

EELK peapiiskop Urmas Viilma ütles kommentaariks õiguskantsler Ülle Madise tänasele selgitusele, et see annab vastuse küsimusele, miks juba detsembris langetatud otsust pole täitma asutud ning leping on endiselt poolte poolt alla kirjutamata ja hüvitis välja maksmata.

"EELK ei ole mingit soovi saada riigilt raha ilma korrektse seadusliku aluseta. Meie soovime, et olukord laheneks ja Niguliste kiriku omandivaidlusele saaks lõpuks joone alla tõmmata," märkis Viilma.

"Selle küsimusega seoses on olnud õhus palju emotsioone, asjatut lahmimist ja sildistamisi, mis ei ole tulnud kasuks ei valitsusele ega kirikutele, kellel on õigus oma varade tagastamisele või nende kompenseerimisele. Oleksime väga rõõmsad, kui valitsus leiaks olukorrast väljapääsu, mis aitaks võimalikult kiiresti põhimõttelise hüvitamisotsuse ellu viia ja oleks sealjuures kooskõlas seadustega," lisas ta.

Piiskopi sõnul on raha juba ära planeeritud

"Kaks miljonit sellest summast läheb Tallinna piiskopliku toomkiriku renoveerimiseks, miljon läheb Mustamäe kiriku väljaehitamiseks. Seal on väike summa luterlikele koolidele lihtsalt toetuseks, seal on summa Saku kiriku ehitamise toetamiseks," ütles Viilma ERRi uudisportaalivahendusel.

Kui Mustamäe kiriku ehitusega on juba lubatud miljonist sõltumata alustatud, siis Saku kiriku tulevik on ebaselgem. Kogu kiriku valmisehitamine läheks maksma umbes 950 000 eurot ja ehkki annetuste abiga ollakse sellest sihist veel kaugel, on Saku Toomase koguduse sihtasutuse esimees Juhan Talpsepp optimistlik, et kirik siiski tuleb.

Talpsepp ütles, et isegi kui riik ei peaks saama kirikuid toetada, saadakse ehitusraha varem või hiljem ka sõpruskoguduste abiga kokku ning lisas, et EELKlt oodatakse 300 000 eurot.