Hilja Klaar ja tütar Pille KuusniitFoto: Erlend Štaub
Eesti Vabariigi 100. juubel
26. veebruar 2018, 18:15

INIMLIK EKSITUS: presidendi vastuvõtule kutsuti vale inimene (360)

President Kersti Kaljulaid kutsus EV100 vastuvõtule Eesti Rahva Muuseumisse ligi 1500 külalist ning teiste seas saabus kätlema ka Hilja Klaar koos tütrega. Tegelikult oli kutse mõeldud hoopis kultuurkapitali elutööpreemia laureaadile Halja Klaarile.

Avalikkusele tundmatut Hilja Klaari nimetasid Halja Klaariks ka kätlemistseremooniat kommenteerinud ETV saatejuhid Anu Välba ja Margus Saar.

Presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe ütles Õhtulehele, et kutse saadeti valele inimesele inimliku eksituse tõttu.

"Eks ta inimliku eksituse kapsaaeda läheb. Kahetsusväärne segadus tekkis sarnaste nimede tõttu. Presidendi kantselei suhtles täna proua Halja Klaariga ja vabandas vea pärast," ütles Linnamäe.

Linnamäe Klaariga isiklikult ei suhelnud, kuid tema teada mindi laiali sõbralikus üksteisemõistmises.

Halja Klaar Foto: Tairo Lutter
Hilja Klaar tütrega Foto: Raigo Pajula / VPK

Eelmisel aastal suutis presidendi kantselei sarnast apsakat napilt vältida. Toona saadeti kutse Räpina kirikuõpetajale Urmas Nagelile, ehkki see oli mõeldud tema nimekaimule, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi direktorile Urmas Nagelile. Kirikuõpetajale saadetud kutse võeti tagasi, kuid vabariigi aastapäeva peol Estonias hõigati tema nimi ikkagi välja.

"Proual oli palju ettevalmistusi tehtud, kleit oli ka valmis," rääkis kirikuõpetaja Urmas Nagel möödunud aasta veebruaris Õhtulehele.

"Vabandati mitu korda, et vastuvõtule ei olnud mõeldud meid kutsuda," meenutas Nagel kantseleilt saadud telefonikõnet. "Mis seal ikka, eksiti. Ma ei trügi ju Estoniasse." Ta ei mõistnud samas, kuidas presidendi kantselei ei suutnud neid peokülaliste nimekirjast maha võtta ja nad ikkagi välja hõigati.