Äpitesti võitja: Accuweather oli juba 9 päeva varem külma suhtes üsna pessimistlik. Oleks võinud enamgi olla. Foto: Kuvatõmmis
Tehnika
26. veebruar 2018, 12:27

Ilmaäpid panid puusse, täpseima EV100 prognoosi andis hoopis Tartu proua

Üheksa päeva enne vabariigi aastapäeva pidustusi lasi Õhtuleht seitsmel ilmarakendusel või –saidil ennustada: milline on ilm Tartus 24. veebruari õhtul 2018? Umbes samal ajal kuulutas riigi ilmateenistus välja ennustusvõistluse ja lasi kodanikel prognoosida Eesti keskmist õhtutemperatuuri vabariigi sajanda aastapäeva keskpäeval. Kui täpsed olid ilmarakendused – ja kui hästi läks ennustus täkkesse inimsoost ilmavaatlejail?

Keskkonnaagentuuri alla kuuluv riigi ilmateenistus kutsus eelmisel nädalal inimesi ennustama 24. veebruari Eesti keskmist õhutemperatuuri keskpäevase seisuga. Täpseid vastuseid oli 118-st vaid üks: ennustajaks Malle Tooming, kes pakkus keskmiseks temperatuuriks -11,3 kraadi.

Pakkumisi, milliseks võib Eesti keskmine temperatuur kujuneda, oli seinast seina. Kõige külmemaks temperatuuriks pakuti -24,02 kraadi ja soojemaks 3 kraadi.

Täpseim ennustaja Malle Tooming on ise tartlane. „Uurisin neid ilmaprognoose internetist ikka päris pikalt, mida selleks kuupäevaks ennustatakse ja lubatakse,“ sõnas võitja tagantjärgi kommentaariks. „Nii et kindlasti ei olnud see huupi pakutud temperatuur, vaid number, mis põhines tõenäosusel.“

Malle Tooming saatis oma täpse prognoosi nädala jagu enne 24. veebruari, lootes, et ilm vahepeal vingerpussi ei mängi ja ennustused kõik paika peavad.

Eesti keskmise õhutemperatuuri arvutamine Eesti Vabariigi sünnipäeval arvutati aritmeetilise keskmisena. Arvutuses arvestati 24. veebruari keskpäeva õhutemperatuuri kõigist üle Eesti paiknevast 25 ilmajaamast saadud andmeid.

Äpid alustasid varem ja eksisid rohkem

Õhtuleht pani viis populaarset ilmaennustusrakendust ja ilmaportaali vabariigi aastapäeva ilma ennustama 15. veebruaril ehk üheksa päeva varem. Püüdsime prognoosi saada EV100 aastapäevapeo algushetkedeks ja –kohta ehk Tartusse 24. veebruari õhtul kella 18-ks. Mida tulemused tagantjärgi näitavad?

* „Tagantjärgi tarkus“ ehk mõõtmisandmed näitavad, et Eesti vabariigi aastapäevapeo külalised sammusid mööda vaipa ERM-i 15,4-kraadises külmas.

* YR ennustas nullkraadist õhutemperatuuri ehk eksis enam kui 15 kraadiga.

* Accuweather oli kõige täpsem: 24. veebruari õhtuks ennustati Tartusse -11 ja hilisõhtuks -14 kraadi. Küll aga eksis AW kõvasti 25. veebruari prognoosiga – lubati üht plusskraadi, mida aga ei tulnud kuskilt.

* Virtuaalsete mobiiliassistentide kombel Weather.com’i ilmainfot kasutav Weather Channel ennustas 24. veebruariks 5 külmakraadi ja peojärgseks ööks kuni -11 kraadi. Ilmakanal eksis kümnekonna kraadiga ja ka sellega, et lubas EV100 päevaks pilvist ilma – tegelikult oli Tartus kaunilt päikeseline.

* Ettevõtte YoWindow pakutav kauni graafikaga Awesome Weather ennustas nullkraadi ehk põrus ligi 15 kraadiga.

* Gismeteo üheksapäevast prognoosi ei paku, 21. veebruariks ennustas see Tartusse 5-9 kraadi külma. Tegelikult oli -9,5 kuni ca -15.

* Riigi ilmateenistuse andmeid kasutav ilmateade.ee lubas peo eelpäevaks ehk reedeks üht kuni kaht külmakraadi. Tegelikult oli külmakraade vähemalt päevasel ajal kümmekond.

Metsavana prognoos ja kokkuvõtteks

Teeme äppide juurest ühe kõrvalepõike inimennustajate juurde. Raplamaa ilmatark Arvo Saidla ehk Metsavana ütles jaanuari lõpus Õhtulehele ahvenauimede põhjal, et veebruaris valitsevad valdavalt miinuskraadid – kümme ja enam ning Peipsi ääres rohkemgi. Metsavanal oli õigus. Küll aga uskus ta, et veebruari lõpus läheb juba soojaks ja vabariigi aastapäeval võib ilma juba sula olla. Sellega ilmaennustaja eksis, sest praeguste prognooside kohaselt tuleb ka märtsikuu algus kaunis pakaseline.  

Kokkuvõtteks: mida varem ilma ennustada, seda ebatäpsemaks kujuneb prognoos. Kui tahta enam-vähem täpset pikema aja ilmaennustust, siis võib ilmselt usaldada Accuweather’it või proua Malle Toomingut Tartust.