Eesti Meremuuseum tähistas oma 83. sünnipäeva, avades piduliku vastuvõtuga näituse “100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018”Foto: Erlend Staub
Inimesed
25. veebruar 2018, 23:49

GALERII | Eesti meremuuseum tähistas oma 83. sünnipäeva grandioosse näituse avamisega

23. veebruaril tähistas Eesti meremuuseum oma 83. sünnipäeva, avades piduliku vastuvõtuga näituse “100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018”.

Ekspositsioon tutvustab 100 Eesti ajaloos olulist rolli mänginud laeva. Nende hulgas on reisi- ja sõjalaevu, kaubalaevu, purjekaid, aurikuid jt. aluseid. Näitusega kaasneb raamat-album.

„Eesti merenduse lugu on lugu rikkusest,“ ütles muuseumi juht Urmas Dresen. „Kajastamist väärib kordi enam laevu, kui välja valitud 100 laeva hulka mahtus. Kuid püüdsime näitust koostades arvestada, et see tutvustaks nii Eesti ajalugu kui ka merenduses olulisi saavutusi ning mõne laeva valikule aitasid kaasa ka isiklikud mälestused,“ avaldas ta.

Teiste seas on Eesti lipu üle ekvaatori viinud laevu, ajastu märgina suured kalalaevad, mida võis lausa tehaseks pidada, Eesti saja aarde hulka valitud kalepurjekas ja kaubavedudega alustanud Tallinki reisilaev Megastar, mis on Läänemere moodsaim. Lennusadama välialal asub mitu näitusel kajastatud laeva, nagu jäämurdja Suur Tõll, mis tagas esimese Eesti vabariigi ajal väliskaubanduse, ning Eesti vanim seilav purjekas Hoppet.

Lisaks teksti- ja pildimaterjalile on näitusele välja pandud üle 130 eseme ja 42 laevamudelit nii meremuuseumi kui ka teiste muuseumite kogudest, sh. haruldased metallist allveelaevamudelid. Näha saab arhiivikaadreid ja spetsiaalselt näituse jaoks salvestatud intervjuusid kaheksa laeva looga seotud inimesega, katlakütjast kapteniteni.

Näitus jääb avatuks 13. jaanuarini 2019.

Vaata pildigaleriid!