Urmas PaetVideo: Jörgen Norkroos
Eesti Vabariigi 100. juubel
26. veebruar 2018, 12:27

ÕL VIDEO | Urmas Paet käis enne presidendiballi suusatamas (1)

Laupäeval, 24. veebruaril tähistas Eesti vabariik oma 100 aasta juubelit suurejoonelise peoga Tartus, Eesti Rahva Muuseumis, kust tehti terve õhtu jooksul otseülekandeid kõikidesse Eesti suurematesse väljaannetesse ja telekanalitesse. Otsesaate kohapeal valitsenud meeleoludest tegi ka Õhtuleht. 

Napsasime vestlusringi Eesti poliitiku ja Eesti Reformierakonna aseesimehe Urmas Paeti ja uurisime kuidas talle presidendi kõne sel aastal meeldis.

Urmas Paet: Mina jäin presidendi kõnega väga rahule. Kui vaadata teemasid, millest ta rääkis, siis kui mina oleksin sellist kõnet pidanud tegema, siis ma arvan, et oleksin ka enamikku neist teemadest käsitlenud. Võibolla natuke teises järjekorras. Võibolla rääkinud mõnest asjast rohkem, teisest vähem, aga põhimõtteliselt siiski samu asju.

Kas presidendi kõnes oleks võinud olla rohkem helgemaid noote?

Minu arvates oli presidendi kõne väga positiivne ja lootustandev. Räägiti Eesti loodusest, üksteisesse aupaklikumalt suhtumisest, jne. Kõik olid väga õiged teemad. 

Kuidas on teil lood loodusega?

Mina käisin eile näiteks suusatamas Harku metsas ja isegi läbi selle paksu lume turritas välja poolik Salvo kelk. Mida see tähendab? Seda, et see, kes selle pooleks sõitis, oleks võinud ju selle pooliku kelgu ka metsast ära viia. Alati saab paremini. Ja selle kallistamisega ka ... Nagu me teame eestlasel peab ikka teineteisega vahe olema vähemalt kolm meetrit. See on see hädavajaliku oma ruumi olemasolu vajadus. Aga kas seda ka tegelikult vaja on, no ma ei tea...

Kuidas võiks näha välja Eesti 200 aasta juubel? Kas meid üldse on siis enam siin Eestimaa pinnal olemas?

Eks siis paistab. Vaevalt me kuhugi kaome.

Meie silmad seda ilmselt ei näe?

Ära sa märgi, teadus areneb ja kõik on võimalik. 

Vaata videot!