Foto: Martin Ahven
Eesti Vabariigi 100. juubel
24. veebruar 2018, 22:15

11 miinuskraadiga õues hümni mänginud Brad Jurjens: „Sõrmed jäid kitarrikeelte külge kinni!“ (21)

„Sõrmed jäid keelte külge kinni. Ma ei teadnud et see isegi võimalik on,“ muljetab muiates kitarrist Brad Jurjens, kes pani täna õhtul Tallinnas korraldatud tõrvikurongkäigule punkti elektrikitarril Eesti hümni mängides.

Juba üle 20 aasta soojas Los Angeleses elanud muusik ja filmimees, passinimega Priit Jürjens, saabus hiljuti üle aastate kodumaale. Üheks põhjuseks see, et esitada vabariigi juubeliõhtul Tallinna vanalinnas tõrvikurongkäigul riigihümni.

Oma rokkiva hümniesitusega pälvis Jurjens tähelepanu 2014. aastal, kui ta Youtube'i videoga Eestile head vabariigi aastapäeva soovis.

Foto: Martin Ahven

Jurjens oli juba enne rongkäigul esinemist väga elevil. „Ma ei kujuta ette, kui vägev see veel olema hakkab. Arvan, et hästi lahe!“ ütles ta Õhtulehele sündmuse eel. Esinemisjärge tuli Jurjensil aga pikalt oodata. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja noorteorganisatsiooni Sinine Äratus korraldatud tõrvikurongkäigu „Sada aastat seljataga. Tuhat aastat veel“ avas kell seitse Eesti hümn, mille eestlauljaks telesaate „Eesti otsib superstaari“ esimese hooaja finalist Raimondo Laikre.

Rongkäigulised liikusid isamaalisi ja muid armastatud eesti laule lauldes läbi vanalinna, põikasid Pärnu maanteele ning jätkasid Vabadussõja võidusamba juurde tagasi jõudes ühislaulmist. Seda vedasid mullusel noorte tantsupeol „Mina jään“ ühe peategelase Hämarikuna üles astunud Merit Männiste ja tema pereansambel. Värske isamaalise lauluga „See maa“ esines lauljatar Renate Saluste. 

Brad Jurjens sai kitarrile hääled sisse lüüa ja taaskord hümni ette kanda kella veerand kümne ajal. Vabaduse väljakule olid tuhandetest tõrvikukandjatest alles jäänud vapramad külma trotsijad, sest väljas oli 11 külmakraadi.

Jurjens kinnitab, et kuigi karmi talveilmaga oli õues keeruline esineda, oli tunne ikkagi uhke. „Kõige kõvemad fännid jäid ja kisasid,“ rõõmustab ta vaprate kaasaelajate üle.

Foto: Martin Ahven