President Lennart Meri.Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
24. veebruar 2018, 17:07

Õhtulehe lugejad on rääkinud! Parim president oli Meri (41)

Postimehe ja BNS-i tellitud Kantar Emori veebiküsitluses järgi hindavad Eesti inimesed kõige rohkem president Lennart Meri, kõige vähem aga president Toomas Hendrik Ilvese ametiaega. Õhtuleht otsustas küsitluse tulemusi omakorda kontrollida, lastes lugejatel enda lemmikpresidenti valida. Lemmikuks tunnistati tõesti Meri, aga kõige vähem populaarseks hoopis Konstantin Päts.

President Lennart Meri, kes kandis riigipea tiitlit 1992–2001, oli ülekaalukalt lugejate lemmik, kogudes 55% häältest endale. Teisele kohale platseerus president Arnold Rüütel, kes kogus 21% häältest.

Kolmandaks valiti praegune riigipea Kersti Kaljulaid 11%-ga, neljandaks Toomas Hendrik Ilves 10%-ga ja viiendaks Konstantin Päts 3%-ga.

Inimeste suhtumised presidentidesse on erinevad, nähakse nii põhjust uhkuse tundmiseks kui ka kriitikaks.

„Austusväärilised on nad kõik. Minule eriti sümpaatsed oldi Lennart Meri ja Arnold Rüütel. Nad olid väärika käitumisega inimesed, nagu presidendile kohane. Nad ei unustanud, kes nad olid ja mida oli nendele usaldanud nende rahvas,“ kirjutas üks Õhtulehe lugeja.

“Oli aeg, mil pidasin lugu president Toomas Hendrik Ilvesest, kuid kahjuks kukkusid need roosad prillilt ninalt vägagi suure kolksuga ja see, mis nende tagant välja paistab, võtab siiani hinge negatiivselt kinni,“ arvas teine lugeja. „Pätsu aega ise mäletada ei saa, kuid vanemate-vanavanemate suhtumine temasse oli kahetine: ühelt poolt iseseisvuse nostalgiline mälestus ja teisalt vaikiva ajastu märk,“ kommenteeris kolmas.

Praeguse presidendi kohta jagub rahval kõige vähem arvamust, kuna Kaljulaid ilmus presidenditoolile justkui ei kuskilt ega pole saanud veel rahvaga korralikult tutvuda. „Natuke vara on veel tema kohta avaldada lõplikke arvamusi,“ arvasid lugejad. „Aga oma suhtumisega on ta sümpaatne.“

Õhtulehe küsitlusest võttis osa 1753 hääletajat.