Kõrvuti helilooja endaga nautisid kontserti Toomas Hendrik ja Ieva Ilves.Foto: Priit Simson / Ekspress Meedia
Saund
23. veebruar 2018, 20:04

GALERII | Nordea kontserdimaja publik kutsus Arvo Pärdi kolm korda lavale tagasi (7)

EV100 eelõhtul kogunesid sajad süvamuusika-austajad Nordea kontserdimajja Arvo Pärdi tuntuimat loomingut koondavale kontserdile "Peegel peeglis".

See oli esimene kord, kui meie esihelilooja muusika selles väga hea naturaalse akustikaga saalis kõlas. Meenutagem, et Nordea kontserdimaja saali helisüsteemid paigaldas ja seadistas Grammy-võitjast heliinsener John Pellowe, kes töötanud koos Luciano Pavarotti ja kolme tenoriga (Pavarotti, Placido Doming ja José Carreras).

Publiku seas hakkasid silma endine president Toomas Hendrik Ilves koos Ieva Ilvesega ning peapiiskop Urmas Viilma perega.

Tallinna kammerorkester kandis dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel ette teosed "Tabula rasa", "Peegel peeglis", "Aliinale", "Cantus Benjamin Britteni mälestuseks", "Fratres", "L'abbé Agathon", "Trisagion" ja "Vater unser". Solistidena astusid üles sopran Maria Listra, pianist Marrit Gerrez-Traksmann, viiuldajad Harry Traksmann ja Robert Traksmann ning tšellist Leho Karin.

Pärdi minimalistliku muusikaga võistlesid küll kuulajate ohtrad köhatused (mis parata – on külm ja haiguste hooaeg ning hinnalist piletit ei raatsi raisku lasta), kuid tundus, et publik jäi elamusega rahule. Solistid kutsuti mitme pala järel lavale tagasi.

Kui kõlanud oli viimane teos "Vater unser", siis ergutas Tõnu Kaljuste kuulajaid veelgi valjemini aplodeerima. Peagi selgus põhjus: saalis viibis ka maestro Pärt ise. Rahvas tõusis püsti ja helilooja sammus lavale, et muusikutel kätt suruda.

Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ja Tallinna kammerorkester. Foto: Priit Simson / Ekspress Meedia

Aplaus ei tahtnud vaibuda ja kestis mitu head minutit. Arvo Pärt pidi kolm korda lavale tagasi tulema – esimest korda koos solistidega, järgmised korrad ainult koos dirigent Kaljustega. Lõpetuseks tänas Pärt publikut lava servas seistes ja, peopesad koos, kergelt kummardades.

"Peegel peeglis" lisakontsert on 25. veebruari õhtul.

Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ning solistid (vasakult) Harry Traksmann, Robert Traksmann, Marrit Gerrez-Traksmann ja Maria Listra. Foto: Priit Simson / Ekspress Meedia