Foto: Outnow.ch
Film
23. veebruar 2018, 12:29

ARVUSTUS | „Lady Bird“ – film nõmedatest teismelistest, kes tegelt on suht okeid

„Sa ikka tead, et sa võid mu tisse katsuda, kui tahad?“ küsib noor neiu oma värskelt poisssõbralt. Poiss ei taha. Pärast saame teada, miks!

„Lady Bird“ on üks neist paljudest linateostest, mis räägib loo üles kasvamisest ja täiskasvanuks saamisest. Lugu ise on lihtsas „maalaps tahab linna, vaeslaps igatseb rikkust“ võtmes üles ehitatud. Filmi peategelane, 17-aastane Christine eelistab, et teda kõnetataks hoopiski nimega, noh, Lady Bird. Koheselt on aru saada, et tegemist on ekstsentrilise noorega, kes ei ole veel päris hästi aru saanud, kes ta on ning milline on tema roll ümbritsevas maailmas.

Siinkohal võib muidugi välja võtta selle fiktsionaalse bingolehe ja teha rist kõikidele nendele stampasjadele, mis ühes kasvufilmis olema peavad. Narkootikumidega eksperimenteerimine? Rist. Oma seniste sõprade hülgamine, et populaarsust jahtida? Rist! Oma vanemate peale karjumine? Võib lausa kaks risti teha, sest seda on kamaluga. Esimene vahekord ning selles totaalne pettumine? Tee rist ja peale seda karju kõva häälega „Bingo“, sest sa võitsid!

Tuttavlike elementide kasutamisest hoolimata mõjub „Lady Bird“ piisavalt värskena tänu suurepäraselt kirjutatud tegelastele ning fantastilistele näitlejatöödele. Eriti meeltmööda oli nimitegelast kehastava 23-aastase Saoirse Ronani ning tema ema rollis olnud Laurie Metcalfi keemia, mille tulemusena toodi ekraanile kaks isepäist naist, kes pidevalt karvupidi koos olid, ent samal ajal ka üksteist tingimusteta armastasid. Ja see oli ilus.

Film üritab enda pooleteisetunnise kestuse jooksul vaataja silmist nii mõnegi pisara välja kiskuda ning saab enda ülesandega ka päris edukalt hakkama. Vahel on silmaniisutajaks mõni härdam peremoment, mõnel teisel korral pisut krõbedamat sorti nali (umbes nagu see juhtlõigu tissikatsumise näide, aga veelgi krõbedam!). Sujuv üleminek ühelt teisele ja tagasi tundub loomulik. Noh, nagu päris elu.

Ometigi jääb nagu miskit puudu. Viimane käik jääb sisse panemata. Gaasipedaal on põhjas, mootor annab häälekalt teada, et temast saaks veelgi rohkem välja pigistada… aga see jääb tulemata. Külmaks film siiski ei jäta. Tore vaatamine, teeb südame soojaks ja värki.