Nelja-aastastele tütardele Kateriinile ja Seleriinile pandi selga nende vanavanaema käest saadud rahvariided. Katren Sellik Foto: Katren Sellik
Eesti uudised
22. veebruar 2018, 16:07

„Eesti minuti“ fotodest sünnib suur näitus

Eesti Pressifotograafide Liit kutsub laupäeval kella 13.00–13.01 vahel pildistama ühe minuti jooksul ümbritsevaid inimesi, meeleolusid, objekte või loodust.

„Eesti minut“ toimus ka viis aastat tagasi, Eesti 95. sünnipäeval ning toona osales ühispildistamisel 7617 inimest. Tehtud fotod asuvad nüüd Eesti Rahva Muuseumi kogus.

Ettevõtmise üks eestvedajaid Raigo Pajula ütleb, et seekordse „Eesti minuti“ fotodest tahetakse samuti näitus korraldada ja kindlasti pannakse kõik fotod internetti üles.

Pajula meenutab, et eelmise „Eesti minuti“ eel eeldasid korraldajad, et inimesed ei tee pildistamiseks suuri ettevalmistusi. Ja tõepoolest saadetigi palju pilte juhuslikest hetkedest, näiteks trollisõidust. Teisalt valmistus suur hulk inimesi pildistamiseks, näiteks kutsuti kokku suurem seltskond inimesi ja korraldati fotolavastusi.

Kas „Eesti minuti“ korraldajad annavad osalejatele ka mõne soovituse? Pajula vastab, et fotodele võiks jääda midagi, mis ajas muutub, näiteks kodud, tänavad, riietused, autod. Just asjad on tihtipeale ju suures muutuses.

Eesti 100 veebilehel annavad „Eesti minuti“ eestvedajad veel põhjalikumad juhtnöörid: „Võid mõelda ka sellele, et kui antud aktsioonist valmiks aastate pärast näitus ja sind palutakse uuesti teha samas paigas pilt, siis mida sooviksid seal tänasest päevast näha. Pildista tavapärast eluolu. Märka asju, objekte, maastikke, tänavaid jne, mis kindlapeale muutuvad. Praegune mood on kindlasti mõne aasta pärast ajalugu ja huvitav lastele vaadata. Tänapäevased tehnikaimed, mida näeme aastate pärast vaid muuseumis. Tööd, mida praegu teeb veel inimene või loom.“

Ettevõtmises osalemiseks tuleb end lehel eestiminut.ee registreerida. Saadetud pildile tuleb lisada ka kirjeldus. Laupäevase „Eesti minuti“ fotod tulevad tõenäoliselt üksjagu sinimustvalged. „Pidulikkuse rõhutamine tuleb kindlasti paljudesse fotodesse,“ pakub Pajula.

Maailmaski ainulaadse ürituse esmase idee autorid on fotograafid Jarek Jõepera ja Andres Putting.