Foto: Kairit Leibold/ ERR
Tele
21. veebruar 2018, 14:39

ERR-i teleuudiste juht Liisu Lass selgitab, miks „Aktuaalse kaamera“ stuudio streigib (55)

Teisipäeva õhtul kell 18.30 eetris olnud „Aktuaalne kaamera“ möödus hulga tehniliste viperduste saatel: küll ei tulnud läbi korralikult uudisteankru Monika Tamla heli, Liisu Lass luges majandusuudised pimedas ja paberilt. Lassi sõnul oli eile õhtul tegu mehaanilise veaga.

Liisu Lass pidi eile majandusuudiseid ette lugema paberilt, sest prompterid, kust uudisteankrud uudiseid maha loevad, ei töötanud. Lisaks sellele pidi Lass uudiseid lugema täiesti hämaras ruumis, kuna stuudiovalgus ei läinud põlema. 

Foto: kuvatõmmis/ ERR

„Aitäh muret tundmast. „Aktuaalse kaamera“ stuudio toimib igapäevaselt hästi," kinnitab Lass. "Eile õhtul juhtunu puhul oli tegemist mehhaanilise veaga, sest stuudio seinas olev toitepesa oli vigane ja seetõttu lülitus välja stuudio valguspult. Kui viga oli tuvastatud, tuli valguspult ühendada teise toitepesaga, mis võttis mõned minutit aega. Kahjuks toimus rike vahetult enne majandusuudiste valgusprogrammile üleminekut, mistõttu ei saanud uut valgusvalikut teha.,“ selgitab Lass eilse saate probleemide põhjust.

Küll aga ei ole eilne näide ainus selle kohta, et „AK“ stuudios midagi valesti läheb. Pidevalt on probleeme näiteks ka ilmateadustajate ekraanidega (ka esmaspäevaõhtuses „AK“-s pidi ilmateadustaja Taimi Paljak maadlema streikiva puutetundliku ekraaniga), mis said alguse vaid kuu aega pärast uude stuudiosse kolimist.

Toona said ilmateate vaatajad näha pentsikut juhtumit, kus ilmateate ajal hakkas teadustaja selja taga asuv ekraan streikima ning osa ekraanist hakkas virvendama. Lõpuks jäi keset ekraani lihtsalt suur tume ala. 

Foto: kuvatõmmis/ ERR

Tundub, et probleemid „Aktuaalse kaamera“ stuudioga on püsivad ning tehnilisi apsakaid tuleb ette pidevalt. Tekib küsimus, kas probleem stuudioga on laiem ja kas saate IT-lahendused tuleks ehk üle käia?

„IT-lahendused ei puutu antud juhul asjasse, viga oli puhtalt mehhaaniline.,“ vastab Lass.

„Aktuaalse kaamera“ produtsent ja pearežissöör Rait-Roland Veskemaa oli uudistesaate tehnilisi probleeme puudutavate küsimuste suhtes ärritunud. Vastuseks küsimusele, kas püsivate probleemidega võetakse midagi ette vastas ta:

„Mida ette võtta? Et vool läheb ära? Me oleme kõik turvasüsteemid teinud, aga 100% tehnikaga ühtegi garantiid ei ole, alati on võimalus, et midagi ei pruugi töötada nii nagu ta töötama peaks. Kas te saate garanteerida, et Õhtuleht jõuab iga päev õigesse kohta? Samamoodi ei saa meie garanteerida, et meil on igal ajal voolu!“

„Aktuaalne kaamera“ kolis uudistemajja uude stuudiosse 2017. aasta veebruaris, hüvasti jäeti vana stuudioga, mis oli „AK“ koduks ligi 30 aastat. Uus stuudio täideti suurte LED-ekraanidega ja uhkete graafiliste lahendustega. Loodame, et probleemid Eesti vanima uudistesaate stuudioga siiski lahenevad ning tehnilised apsakad ei muutu iga saate osaks.