Inimesed
22. veebruar 2018, 09:36

ÕL VIDEO | Moekunstnik Tiina Talumees: vastuvõtule võiks minna abstraktse mustriga või ühevärvilises põneva lõikega kleidis (7)

„Muidugi tullakse sageli tellima sinist kleiti, selles osas on kõik aastad sarnased,“ tunnistab üks Eesti hinnatumaid moekunstnikke, Tiina Talumees tänavuse presidendi vastuvõtu eel. Eelmise nädala seisuga oli Talumehe moemajast vastuvõtule minemas umbes 20 kleiti.

„Mina neid isegi kokku ei loe, seda teevad pigem teised,“ ütleb ta. Moekunstniku sõnul on aastate keskmine olnud 15 kleiti vastuvõtul, kuid on olnud ka aegu, kus neid on olnud 18 ringis.

Kuigi sinine on inimeste lemmik, püüab Tiina teinekord kliente sellelt teelt ka kõrvale juhtida. „Sinine sobib paljudele ja on väga hea värv, kuid kõik ei saa olla ühtmoodi sinises.“ Lõiked on enamasti vastuvõtuks lihtsad. „Nendega katsetamised jäävad teisteks sündmusteks. Loomulikult peab kõik olema figuurisõbralik. Soove on erinevaid ja kehade peal on võimalik mängida erinevate detailide ja lõigetega,“ sõnab Talumees, et üldistada ei saa.

Tiina soovitab vastuvõtule minna mõne toreda mustriga kleidis. „Tavaliselt mustreid kardetakse. Muster peab olema suhteliselt lakooniline. See ei saa olla kevadsuvine lillemuster, kuid kui leida õige, on see kindlasti silmatorkav, huvitav, põnev ja saab tähelepanu.“ Tiina näitab üht omadisainitud abstraktse lillemustriga kleiti, mis on disainitud sügiseks. „See on hästi abstraktne lill ja kaugelt ei saagi aru, mis siin toimub. Selle mustriga võiks minna ka presidendi vastuvõtule.“

Talumees soovitab ka lakoonilise lõikega kleite, mille puhul on mängitud värvi peale. Materjalist soovitab ta väga siidkreppi, kuid Talumees tõdeb, et siidi on presidendi vastvõtuks ka pisut raske kasutada, kuna see võib kortsuda, kui vastuvõtule minejad enne pikalt autos istuvad. „Kasutada saab ka villakreppi ja teisi naturaalseid materjale.“ Talumees näitab kärtsroosat kreppkleiti, mis on väga huvitava kraelahendusega. „See on hästi tüüpiline ja kindla peale minek. Lihtne lahendus on võtta üks kihvt värv, mis sobib ja lööb särama, ning tehagi ühevärviline huvitava lõikenõksuga kleit.“ Muide, Talumehe sõnul välditakse tänavu musta värvi kleite. „Igal aastal on olnud keegi, kes tahab musta, kuid sel aastal on tuldud jutuga, et tahaks midagi erksat.“

Olgugi, et EV100 on väga suur ja pidulik sündmus, küsitakse tänavuseks vastuvõtuks hoopis vähem pidulikke kleite. „Kuna üritus toimub Eesti Rahva Muuseumis, arvavad inimesed, et kleit peaks olema kuidagi lihtsam ja rahvapärasem. Estonia kontserdisaal on inimestele alati tundunud uhkem koht, kus saab rohkem glamuuri selga panna.“ Nii küsitaksegi tänavu rahvuslikumaid kleite või mõnd rahvuslikku detaili.“ Aina enam mõtlevad inimesed ka praktiliselt, et saaks kleiti ka edaspidi kanda. „Minu meelest on see ainult tore. Hästi palju ka taaskasutatakse ja on naisi, kes on käinud kolm korda sama kleidiga.“ Talumees ei näe selles midagi naermis- või arvustamisväärset. „Kui on ilus kleit, on mõistlik seda kasutada.“

Tiina ise õmblusmasina taha ei istu. „Inimestel on disaineritööst omamoodi ettekujutus – et disainer joonistab asja valmis ja sinna see jääb.“ Tegelikkus on aga teine. „Kleitide tegemine on ikkagi protsess ja kõik käib tihedas koostöös disaineriga – lõigete tegemine ja proovid, ma panen oma käega paika kõik proportsioonid ja detailid. Sinna juurde käib ka aksessuaaride, ehete, soengu, kingade, koti ja kõige muu väljanägemisega seotu osas nõustamine,“ paljastab ta.

Esimesed tellimused antakse sisse sõltuvalt sellest, millal tulevad vastuvõtu kutsed, enamasti pärast jõule. Ostetakse ka valmiskleiti. „Kuna meil tuleb igal aastal ka kaks couture-kollektsiooni, tavaliselt üks oktoobris-novembris, siis läheb vastuvõtule kleite ka sellest kollektsioonist. Tänavu on neid kolm.“ Talumees paljastab, et tema käe alt tulnud kleidi saab moemajast kätte alates 400 eurost. „See on võimalikult lihtne kleit. Hinnad ulatuvad kuhu iganes, ka 2000 euroni. Hind on väga individuaalne ja kõik oleneb muu hulgas materjali hinnast ja teostusest.“ Kõige töömahukamad on kleidid, kuhu on planeeritud tikandid. „Käsitööna võib tikand võtta nädal-poolteist, kui tikkija tõesti hommikust õhtuni tikib.“ Üldiselt võtavad kõige töömahukamad kleidid aega kolm nädalat, aga kõik ka oleneb sellest, kui tihti saab klient proovis käia.

Tiina ütleb, et tema jaoks on suur rõõm ja austus, kui inimesed temalt kleite tellivad. „Iga tellija on suur rõõm, arvestades seda, kui palju on meie moemaastikule tulnud disainereid. Eestlased katsetavad hästi palju ja vaatavad ringi ning disaineril on ka tore näha uusi nägusid,“ sõnab ta.