Mart TanielFoto: EESTI FILMI INSTITUUT
Film
18. veebruar 2018, 12:28

„Novembrit“ operaator Mart Taniel võitis Ameerika operaatorite gildi preemia

Ameerika filmioperaatorite liit (ASC) tunnustas filmi „November“ operaatorit Mart Tanieli preemiaga „Spotlightt“, mida antakse väljaspool Ameerikat valminud filmile. 

Ülejäänud kaks nominenti olid Andrei Zvjagintsevi Vene draama „Armastuseta“ operaator Mihhail Krihman ning tänavuse Ungari Oscari-lootuse „Ihust ja hingest“ kaameramees Máté Herbai. Võitja kuulutati välja 17. veebruaril Hollywoodis.

Ameerika operaatoritest sai ASC auhinna Roger Deakins filmi „Blade Runner 2049“ eest.

ASC president kirjeldas „Novembrit“ kui harukordse täpsusega läbikomponeeritud ilu igas kaadris, mis peaks meid kõiki puudutama. Mart Taniel lõpetas tänukõne meeleolukalt: „Vabandage, lähen nüüd koju ja saan südamerabanduse!“

„Juba kandideerimine oli auasi, arvestades kellega ma seal maid jagan. Nii et rõõmu teeb see muidugi. Aga ka puhtalt operaatoritööle antud auhinna puhul tuleb osa aust anda Sarnetile, kes on sellist maailma ette kujutanud ja andnud mulle seda kirjeldades võimaluse vaimustuda,“ vahendab Tanieli sõnu Eesti filmi instituut.

Tanieli on korduvalt auhinnatud nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. „Novembri“ eest võitis Taniel 2017. aastal Tribeca filmifestivalil parima operaatoritöö auhinna „iseäranis hulljulge operaatoritöö ning pildikeele võrratu valdamiset“ eest.