Pilt on illustratiivneFoto: TEET MALSROOS
Krimi
15. veebruar 2018, 15:07

EESTI KUULSAIMAD LAPSTAPJAD: sarimõrvarist koolitulistajani (28)

Sel nädalal tõi "Pealtnägija" avalikkuse ette taaskord jõhkra kuritöö, mis käsitleb alaealise toime pandud mõrva: Paldiski noormees tappis külmavereliselt võõra mehe ja jagas seda sotsiaalmeedias. Õhtuleht leidis arhiivist üles varem kajastatud alaealised mõrvarid.

1997-1998 - Paljassaare sarimõrvar

Aleksandr Rubel, Ukraina päritolu Eesti sarimõrvar alustas kuritegevusega 1997. aastal, kui tappis oma korterist paar korrust kõrgemal elanud 40aastase invaliidi Tõnu Põllu. Mõrvari sõnul tahtis ta teada saada, mis tunne on tappa ja soovis verd näha.

Kahe kuu pärast peatus paar korrust Aleksandri korterist kõrgemal Aleksei Pavlov, 33, kes heitis silma Aleksandri emale. Ühisel joomingul tekkinud tülis lõi Aleksandri isa Pavlovi noaga ja Rubel läks isale appi. Koos tapsid nad Pavlovi ja Aleksandr viskas laiba aknast välja.

Uue aasta jaanuaris 1998 ründas Rubel Stroomi rannas 50aastast Jevgeni Ðelestit. Rubel pussitas Jevgenit ja lõi teda kiviga. Jevgeni suri kohapeal. Mõni aeg hiljem tungis mees kallale 43aastasele Vladimir Ivanovile, kellelt ta ta soovis raha röövida. Ivanov hakkas vastu ja Rubel tappis ta jõhkralt kirvega.

Sama aasta veebruaris tungis Rubel kallale 56aastasele Olgale. Ta paiskas naise pikali, tekitades talle kõrri haava. Seejärel kägistas ta Olga surnuks.

Mais tappis ta Paljassaare poolsaarel sõprade ees 15aastase Alice Siivase. Alguses plaanis Rubel koos sõbraga neiu vägistada, aga lõpuks otsustas Rubel tüdruku tappa. Alice´i pussitati ja ta kõri lõigati läbi ja maeti maha. 1999. aastal mõistis kohus Rubeli kaheksaks aastaks vangi, sest tapmiste ajal oli ta alaealine.

2005 - noored võtsid viina ja ühele löödi kirvega pähe

Aasta alguses 2. jaanuaril lõi Nõmmel Kalda tänava eramajas kirvega 16aastane Rainer joomakaaslast Kristjanit korduvalt pähe. Kristjan suri saadud vigastustesse sündmuskohal. Pärast tapmist lohistas Rainer laiba samas lähedal asuva karjääri äärde roostikku. Kohus määras noormehele tapmise eest kuue-aastase vangistuse. Kuna tegu oli lühimenetlusega, siis vähendas kohus vastavalt seadusele karistust ühe kolmandiku võrra. Lõplikuks karistuseks jäi neli aastat vangistust.

2005 - neli teismelist põletasid kaks kodutut surnuks

Võrus süütasid 2005. aasta oktoobris neli alaealist koolipoissi Rein, Nils, Juri ja Janek Võru Seminari väljaku mahajäetud koolihoone. Pärast süütamist helistasid poisid päästeametisse, kuid ei öelnud, et majas võib olla inimesi. Põleng lõppes kahe kodutu hukkumisega. Vastavalt kuriteo raskusele mõistis kohus nii Reinule kui ka Nilsile kuus aastat ja kaks kuud vangistust, Juri pidi trellide taga veetma neli aastat ning Janek kolm aastat ja kaheksa kuud.

2012 - õlle pärast surnuks peksmine

14aastane poiss peksis Kohtla-Järvel õlle pärast tekkinud tülis kasteediga surnuks 17aastase endise maadlustšempioni ja lõikas ohvri laibale hiljem oma eesnime tähe. Kohus karistas noormeest üheksa aasta pikkuse vangistusega.

2013 - kaks noormeest tapavad 33-aastase mehe, tapariistaks taas kirves

Aasta viimasel nädalal meelitasid kaks alaealist noormeest 33aastase mehe Toila vallas eramaja territooriumile ning lõid teda korduvalt kirvega. Ohver suri sündmuskohal. Pärast tapmist omastasid süüdistatavad hukkunu Audi ning kasutasid seda oma äranägemise järgi. Kohus saatis 2015. aasta juulis 18- ja 16aastase noormehe üheksaks aastaks trellida taha.

2014 - poiss tapab kooliõpetaja

27. oktoobril leidis Viljandi Paalalinna Koolis aset koolitulistamine, kus 15aastane õpilane lasi tunni ajal maha oma õpetaja, kes suri sündmuspaigal enne kiirabi saabumist. Kohus tunnistas noormehe tapmises süüdi ja mõistis talle karistuseks üheksa aasta pikkuse vangistuse.

2016 - tapmisega uhkeldamine sotsiaalmeedias

Sellel nädalal, 14.veebruar 2018, tõi "Pealtnägija" televaatajateni loo 17aastasest Paldiski poisist Magnusest, kes tappis endast vanema meesterahva.

29. oktoobril 2016. aastal tuli Magnus enda tuttavate juurest peolt ja kohtus koduteel 50ndates eluaastates mehega, kellelt küsis suitsu. Võõras keeldus, poiss läks endast välja ning lõi meest. Noormees jäädvustas kogu juhtunu videole, millelt on selgelt näha, kuidas poiss meest lööb ja ohver teadvusetult maha kukub. Magnus lohistas mehe kõrvalasuvasse võssa. Ohver hakkas väidetavalt teadvusel tulema, kui kurjategija tema seljast Adidase dresse üritas võtta. See segas noormeest, mistõttu haaras ta noa ja pussitas meest 11 järjestikusel korral. Läbiotsimise käigus leiti Magnuse kodust nii mõrvarelv kui ka ohvri seljast varastatud dressid. Eelmise aasta märtsis mõistis kohus 17-aastase Magnus üheksaks aastaks vangi.

Eesti riigis kuriteo toimepanemise ajal nooremale kui 18aastasele isikule ei või mõista tähtajalist vangistust üle kümne aasta.