Foto: Toivo Pilt
Inimesed
15. veebruar 2018, 11:58

FOTOD | Skandaalne akt, vuntside ja prillidega portree ehk Vaata kõiki kunstiteosed president Kaljulaidist! (24)

President Kersti Kaljulaid on tõeliseks inspiratsiooniallikaks Eesti kunstnikele! Riigipeast on portreesid loonud nii Vahur Kersna ja Toivo Pilt, aga ka tundmatud kunstnikud, kes piltidega internetis lisaraha teenivad.
Foto: Kuvatõmmis/osta-ee.postimees.ee

Pärnumaa kunstnik müüs hiljuti oksjoniportaalis portreed presidendist, mille enda sõnutsi maalis kaks nädalat tagasi. "Stoppasin ta f (Facebooki - toim.) lehel Soome aastapäeva kõne video mulle meeldinud kohal ja maalisin. Värvid ja värvilisandid kvaliteetsed. Maalitud papile kleebitud lõuendile. Raamimata," seidab teose kirjelduses. 

Hinnaks määras autor kaheksa eurot, kuid kaubaks siiski ei läinud - puudu oli kas huvilistest või hakkas kunstnikul maali müümisest lihtsalt kahju.

Läinud suvel jagas kunstnik Toivo Pilt oma Facebooki ajajoonel vallatut kunstiteost Eesti presidendist, kujutades teda alasti ja tätoveeringutega.

Pilt teosest levis sotsiaalmeedias kulutulena ning uue omaniku leidis see vaid seitsme minutiga. Kunstnik ei avaldanud summat, mille eest maal temalt osteti, aga tunnistab, et suurusjärk oli igati arvestatav.

Ent vallatu kunstiteos ei jäänud mitte kellegi koduseina kaunistama. Juba sügisel märgati mugandatud versiooni Pildi teosest ühes Tallinna vanalinna restoranis.

Foto: Kuvatõmmis/Eesti Rahvusringhääling

Vahur Kersna joonistas ETV saates "Ringvaade" Kaljulaidi portreele vildikaga vuntsid, lillekesed ja prillid. Mees osales heategevusprojektis "Maalides head". Päev hiljem lükkasid aga projekti eestvedajad Kersna maali tagasi öeldes, et see ei sobi nende näituse teemaga.

Kersna sõnul ei olnud tal lihtsalt ühtegi "kiisupildi" või muu taolise nunnu teose mõtet peas ning kunagise karikaturistina otsustas ta teemale läheneda isikupäraselt.

Skandaali puhkedes ütles Kersna Publikule, et edaspidi tuleb lihtsalt rohkem oma tegemisi läbi mõelda. "Tuleb vaadata ringi, mis sa teed ja kus sa lähed ja kui sa mõtled, et sa lähed head tegema, siis see, mis sinu arvates on hea, ei pruugi olla teiste arvates hea," rääkis Kersna ja lisas, et tuleb valida keskkonda, millega end siduda.

Foto: Kuvatõmmis/osta-ee.postimees.ee

Selle aasta alguses läks oksjoniportaalis müügiks ühe tundmatu autori loodud õlimaal presidendist. Kummalisevõitu maali müüs Valgamaalt pärit kasutaja ning see läks kaubaks 50 euroga.

Kui ka sina oled presidendist portree maalinud, saada meile oma pilt aadressil [email protected]!