Jaanika Juhanson Foto: Ardo Kaljuvee / Kroonika
Teater
14. veebruar 2018, 16:02

Jaanika Juhanson: „Komissarovi stipendium pole päris tavaline auhind!”

Kui Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikool jagab oma tähttudengeile Panso preemiat, siis nüüdsest on oma preemia ka Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonnal – Kalju Komissarovi nimeline stipendium.

„Komissarovi stipendium pole päris tavaline auhind,” lausub kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna teatriprogrammi juht Jaanika Juhanson. „Me küll vaatame stipendiaatidele kui meie tulevikulootustele, aga need tulevikulootused peavad omama tahet ja indu minemaks täiendkoolitusele välismaale.”

Juhansoni sõnul ei ole Komissarovi stipendium täpselt samasugune nagu Panso preemia, vaid hoopis iselaadsem tunnustus. „Komissarovi stipendium pole pelgalt kultuurkapitali fond, ehkki seda stipendiumi rahastab kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital ning tudengid, keda tahaksime esile tõsta, peavad seda ise taotlema,” selgitab Juhanson. „Ka pole Komissarovi stipendium mõeldud üksnes teatritudengitele, vaid kõigile etenduskunsti tudengitele. ”

Seega võivad Komissarovi stipendiumi näite- ja lavastuskunstiüliõpilaste kõrval taotleda ka kunsti visuaaltehnoloogia ja tantsukunsti tudengid. Seda põhjusel, et praeguse etenduskunstide osakonna kõrghariduslike õppekavade ülesehitamise idee teatrimudelina kuulub Komissarovile, kelle hinnangul tähendab teatrimudel õppeprotsessis seda, et tulevased teatri tehnilised ja loomingulised töötajad õpivad koos ja täiendavad üksteist, omandades arusaamise toimivast teatrimehhanismist kui ühisest loomingust. „Kalju ise oli sellise kolmiksüsteemi väga suur toetaja ja nimetas seda teatrimudeliks,” märgib Juhanson. „See oli tema jaoks väga oluline teema.”

Kalju Komissarov ja õpilased tema 70. sünnipäeval Foto: Aldo Luud

Stipendium on mõeldud erialaseks enesetäienduseks välismaal, eelkõige õpingute ja praktika toetuseks ning Juhansoni sõnul algas töö võimaliku stipendiumi loomise kallal juba enne Komissarovi surma ning toona võttis asja ajada näitleja Garmen Tabor. Stipendiumi idee sõnastas Komissarov ise, kel oli kombeks öelda, et „üliõpilane oleks selle nelja aasta jooksul mingitpidi oma piire tunnetanud. Sest siis, kui ta on neid tunnetanud, saab ta tegelda ka nende avardamisega.” Ühtpidi väärtustatakse Juhansoni sõnul Komissarovi pikaajalist  ja viljakat tööd teatrihariduse vallas, teistpidi aga tunnustatakse tudengit, kes on õpingutes tervikuna olnud tulemuslikult loominguline, distsiplineeritud, eetilisi väärtusi silmas pidav ning oma erialal perspektiivikas.

„Nüüd on jõutud asjaajamistega nii kaugele, et kultuurkapital otsustas stipendiumi toetada,” sõnab Juhanson rahulolevalt. „Praegu viime seda esimest korda ellu ja algatame stipendiumitraditsiooni ning ühtlasi algatame ka Kalju sünnipäeva tähistamise  traditsiooni. Stipendiumi kätteandmine on 8. märtsil, professor Kalju Komissarovi sünniaastapäeval.”

Igal aastal toetatakse Komissarovi stipendiumiga kaht etenduskunstide osakonna tudengit, stipendiumi suurus kokku on 2000 eurot. „See läheb kahe üliõpilase vahel jagamisele ja summad  sõltuvad sellest, millised on valitud koolituse kulud,” selgitab Juhanson. „Me lihtsalt ei anna preemiat, vaid sel on eneseharimise nõks juures.” Tänavused stipendiaadid kuulutatakse välja 8. märtsil Ugala teatris.