SÕBRAPÄEV TARTU MOODI: ikka Raekoja platsil ja ikka pronksist eeskuju järgi.Video: Aldo Luud
Eesti uudised
14. veebruar 2018, 13:05

Tartlased kutsuvad suvisele tudengite laulupeole Gaudeamus

VIDEO JA GALERII | Sõbrapäeva 30 musi: Raekoja platsil oli palju suudlevate tudengite kujusid (2)

Koos keskpäevaste kellalöökidega avaneb ümber Raekoja platsi purskkaevu 30 sinist vihmavarju, mille all sätivad paarid end suudlema – nii tähistati Tartus sõbrapäeva ja anti märku, et suvisel pööripäeval peetakse üliõpilaste laulupidu Gaudeamus.

Vahetult enne keskpäeva käib vaikne sebimine – laiali jagatakse Gaudeamuse sinised vihmavarjud, igaüks saab lühikesed juhtnöörid tegutsemiseks, kindlatesse kätesse usaldatakse lapsevankrid ja koerad.

„Natuke peab korraldama ka, et midagi juhtuks,“ ütleb Tartu üliõpilasmaja juhataja ja Gaudeamuse peakorraldaja Kulno Kungla. „Aga kogu ettevõtmine on osalejatele ja korraldajatele omamoodi üllatus – ega täpselt ei tea, kuidas läheb.“

Mõned paarid püüavad jäljendada suudlevate tudengite poosi, mõned lihtsalt kallistavad, kolmandad piidlevad vihmavarju alt teiste tegemisi. Ümber purskkaevu koondunud sinise vihmavarju laigu jäädvustab õhust droon.

Turistid jäävad teineteise embusse tardunud paarikesi vaatama ja otsivad pildi tegemiseks välja telefonid. Asjalikud kiirustajad aeglustavad sammu ja imestavad, et mis siin nüüd toimetatakse. Aktsiooni lõppu tähistava tantsutuuriga ühineb veel mõnigi paar, kes õigeks musitamise ajaks kohale ei jõudnud.

„Üliõpilaste laulupidu peetakse Tartus 22. kuni 24. juunini,“ lisab Kungla. „Eks see on meil juba aasta otsa meeltes, aga nüüd lähevad asjad konkreetsemaks.“