Inimesed

Andres Tarand poole sajandi tagusest talvitumisest Antarktikas: „Mõned näod tüütasid ikka ära ja kui talvitumine hakkas lõppema, tekkisid kaklused.“ (7)

LISA KOMMENTAAR

agfa super13. veebruar 2018, 13:49
_HÜVASTIJÄTT: Andres ja Mari Tarand Leningradi sadamas 14. novembril 1968._
Hea selge pilt on välja tulnud. Kõik näod hästi näha.
Zenit E13. veebruar 2018, 20:55
Praegu, 50 aastat hiljem ei tehta sugugi paremaid pilte. Eriti, kui seal peal on mõni "uhvo", LochNessi koletis või lumeinimene. Ja ka päris palju tavalisi pilte tehakse enam-vähem sama kvaliteediga, lihtsalt, kuna digiajastu võimaldab teha näiteks reisil olles 10000 mõttetut pilti, siis lõpuks valid sealt ainult 10 väheke kobedamat fotot välja ja saad ego tõstmiseks Facebooki riputada ja laike ootama jääda..
Tol ajal selliseid võimalusi ei olnud - oligi ainult üks ja ainus pilt. Järgmise pildi tegemiseks pidid filmilinti edasi kerima, fokusseerimine käis sisetunde ja silmamõõdu järgi (1, 2 või 5 meetrit ja "lõpmatus"). Selleks ajaks oli situatsioon aga juba muutunud, inimesed vaateväljast kadunud või asendit muutnud - jälle kiire pilt, et midagigi pildile saada..
Smena 6M13. veebruar 2018, 22:11
Tol ajal ei lahmitud ka lihtsalt pusk nuppu mõõdutundetult vajutada.
Iga kaader prooviti hoolikalt paika sättida (nii 10000 korda ja siis ükskord vajutati) ja mingid äpud oma kätte fotoaparaati üldiselt ei saanudki.
Aga kompositsioon on eespool viidatud pildil tõesti vägev. Kuid tolleaja ufodest on kindlalt paremaid pilte kui enamus tänapäevaseid.
tegelt ka?13. veebruar 2018, 22:15
_Selleks ajaks oli situatsioon aga juba muutunud, inimesed vaateväljast kadunud või asendit muutnud - jälle kiire pilt, et midagigi pildile saada.._
See on küll täielik jama.
Tolleaegsed filmiga kaamerad pildistasid silmapilkselt, mitte nagu tänapäeva digikarbid kus vajutad nuppu ja vahepeal jõuab kolm autot objektiivi eest mööda sõita, enne kui pilt tuleb.
13. veebruar 2018, 09:31
See, et Tarand räägib, nagu olnuks Antarktikasse pääsemine üsna normaalse asi (keeruline, aga võimalik). Tegelikult ikka ei olnud selles mitte midagi tavapärast. Tarandiga koos talvitus seal ka ta naiseõe mees. Tubli ja lojaalne kodanik pidi ikka eelkõige olema, selleks, et üldse listile pääseda. Aga noh, eks ta ole...
Realist13. veebruar 2018, 07:48
Rääkige ikka enne Lamemaalastega ka kui sellist reisi tahate ette võtta. Antarktika pidi ju range sõjaväelise valve all olema ja kedagi sinna ei lubata. Seal olevat maailma äär ja võib üle ääre alla kukkuda.
Juhan Smuul ei kakelnud ,tema13. veebruar 2018, 00:58
pidas neid mehi inimesteks.