RÄÄKIS OMA LOO: Poliitik Liisa Oviiri ahistas tema ülemus, kes andis talle vastuhaku korral selgelt mõista, kus ettevõtte uks asub. Foto: Kuvatõmmis saatest "Radar"
Eesti uudised
9. veebruar 2018, 15:01

Kes ahistas poliitik Liisa Oviiri? (257)

Riigikogu liige Liisa Oviir tunnistas ühes teiste tuntud Eesti naistega teleekraanil, et on langenud seksuaalse ahistamise ohvriks. Detailidest poliitik vaikis, mis jätab õhku võimaluse arvata, et üks temaga seotud juhtumitest võis aset leida Eesti Vabariigi suursaatkonnas Londonis.

Teisipäeva õhtul eetrisse läinud saates „Radar“ kirjeldas Oviir kaht endaga juhtunud ahistamisjuhtumit. Üks neist kiropraktiku juures, kes püüdis teda vastu lauda surudes suudelda, teine aga siis, kui ta käis ülikooliajal suvel tööl. „Ühel õhtusel kellajal - päris õhtusel kellajal tuli mu juurde ülemus, koputas uksele ja soovis sisselaskmist. See oli üsna ühemõtteline sisselaskmise soov,“ meenutas ta. „Ma ei olnud nõus ja sulgesin ukse. Ja järgmisel hommikul tööle minnes küsis seesama ülemus ehk ma sooviksin töölt ära minna?“ 

Liisa Oviiri avalikus eluloos on kirjas, et ülikooli lõpetas ta 2000. aastal. Sealsamas on kirjas, et aastatel 1997 kuni 1998 töötas ta referendina Eesti Vabariigi suursaatkonnas Londonis -  see langeb kokku tema õpingute ajaga. Kas ahistamisjuhtum toimus saatkonnas?

Londonis asuva ametiasutuse meedianõuniku sõnul vahetuvad saatkondade töötajad iga kolme või nelja aasta tagant ning ka sellest ajast pärit püsivaid töötajaid esinduses pole. Välisministeerium, mis hoiab saatkondadel silma peal, kommenteerib, et Eesti saatkondades pole ahistamisjuhtumeid ette tulnud. Mida ütleb Liisa Oviir ise?

„Alustuseks soovin rõhutada, et jätsin tööandja ja isiku täpsustamata, sest soovisin tähelepanu juhtida probleemile, mitte isikule,“ kirjeldab ta. Oviir annab mõista, et avalikus eluloos pole kirjas kõik tema töökohad: „Minu esimene töökoht oli 8aastasena Vanalinna päevadel lillemüüjana. Nimetatud ahistamisjuhtum ei toimunud ei seal ega ka mitte Eesti saatkonnas Londonis. Ma ütlen seda vaid selleks, et kaitsta oma häid kolleege tollases saatkonnas.“

Poliitik lisab, et edasiste oletuste osas ei anna ta ei nõustuvaid ega ümberlükkavaid kommentaare, vaid palub austada tema õigust jätta jagatud loo detailid enda teada.

Kuid ülikooli ajal töötas Oviir ka Tallinkis. Ettevõtte kommunikatsioonijuht Katri Link ütleb, et ühtegi fakti kirjeldatud juhtumi kohta neile teada ei ole. Ta lisab, et tööandjana panustab Tallink ahistamisest ja kiusamisest vaba töökeskkonna loomisesse ning hoidmisesse. „Oleme suur ettevõtte, kus inimeste vahel juhtub erinevaid arusaamatusi ja konflikte, milledele tööandjana reageerime alati täie tõsidusega ja alati on eesmärk leida juhtumile õiglane lahendus,“ ütleb Link.

Vaata ka saatelõiku "Radarist", kus tuntud Eesti naised ahistamisest räägivad: