Folklorist Ingrid Rüütel oma värske raamatuga.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
8. veebruar 2018, 16:26

Ingrid Rüütel esitleb raamatut Pärnumaa rahvapärimusest (1)

Folklorist Ingrid Rüütel tutvustab täna kell 16 Pärnu muuseumis oma uut raamatut „Pärnumaa laule ja lugusid“. Raamatut täiendab CD „Pärnumaa rahvalaule ja pillilugusid“.

Eesti Kirjandusmuuseumi teaduskirjastuse avaldatud 496-leheküljeline väljaanne sisaldab laulude, pillilugude ja juttude valiku, mille autor on salvestanud koos kolleegidega kirjandusmuuseumi rahvaluuleekspeditsioonidel Pärnumaal endiste Tõstamaa, Audru, Tori ja Vändra kihelkondade alal aastakümneid tagasi. Piirkonna suurim rahvalaulik oli Liisa Kümmel Tori kihelkonnast Ore külast. Oma muistsed regilaulud ja loitsud oli ta õppinud oma vanematelt Suure-Jaanis. Mitmesuguseid regilaule, samuti uuemaid riimilisi rahvalaule on jäädvustatud erinevatelt esitajatelt. Tõstamaa tuntumaid pulmalaulikuid oli Liisu Orik. Juttudes kohtab mütoloogilisi olendeid, nagu tõnn, kratt, katk, vanapagan, kurat, libahunt, luupainaja, kõneldakse ka nõidadest ja nõidumisest, targast ehk nõrkejast, ebatavalistest surnutest jm. Leidub ka kandle-, parmupilli-, lõõtsa- ja viiulipalasid, samuti näiteid Tõstamaa kapelli repertuaarist.

Esitlusel peetakse kaks ettekannet: folklorist Mari Sarv räägib regilaulust Pärnumaal ning Ingrid Rüütel kõneleb teemal „Mis on jäänud jälgedesse folkloristide välitöödel Pärnumaale 1960.–1970. aastatel“.