Munalaiu õnnetusFoto: Kaspar Pokk
Eesti uudised
8. veebruar 2018, 09:56

LOE JA JÄTA MEELDE: kuidas pääseda läbi jää vajunud autost? (70)

Raul Sillaste, kes kannab kunstnikunime Roy Strider õpetab Munalaiu tragöödia valguses suhtlusvõrgustikus, kuidas uppuvast autost eluga pääseda. Elutarkust oli temaga jaganud ralliässast isa.

Õhtuleht avaldab postituse täies mahus

„Traagiline õnnetus Munalaiu juures... küllap olete kursis. Kaubik võttis suuna üle jää sihtmärgile ning vajus merre, 4 inimest hukkunud. Mul on siinkohal midagi öelda. Minu isa Rein oli omal ajal kõva rallisõitja ning käis läbi tulest, veest ja vasktorudest. Toona käidi autoga Peipsi peal kalal kõvasti. Mäletan, et isa jagas alati nõuannet, kuidas käituda, kui autoga läbi lennatakse. Sõitsin omal ajal jäärajarallisid, tihti oli veekogul juba vesigi peal. Jätsin tema ütlused hästi meelde. Nõnda on vähemalt 2 inimes tema nõu läbi ka elusalt pääsenud peale säärast õnnetust.

Niisiis: autoga läbi jää lennates ei tohi mingil juhul hakata uksi lahti kangutama. Esiteks on uksed veesurve tõttu väga raskelt avatavad, sisuliselt võimatu. Kui aga see peaks õnnestuma, siis tulvab vesi säärase jõuga salongi, et välja sealt enam ei saa. 

Niisiis: Oled läbi kukkunud, istu vaikselt. Hinga. Ava autoküljeaken (aknad?) paari sõrme laiuselt, vesi tuleb vaikselt sisse. Vabasta end jalatsitest, turvavöödest, üleriietest. Püüa läbi esiklaasi välja sihtida, kus on jääauk, mille kaudu vette satuti. Istu vaikselt, kuni vesi tõuseb kaelani. Seejärel sihi veelkord jääaugu suuet, kahma kopsud õhku täis nii et seda nägu ning ava uks ja lükka ennast katuselt jalgadega jääaugu suunas.

Kui uks ei avane, siis võta kägarasend ning löö jalgadega esiklaas eest. Kui see ei õnnestu, löö jalgadega ukseklaas katki ja mine läbi ukseklaasi välja. Enne väljumist otsi autost teravaid esemeid, mida saaks kasutada jäänaasklitena, et end veest välja vinnata. Kõik.

P.S. ärge laikige postitust, jagage. Jää ja autod ning autoga reisijad on olemas ka 21. sajandil. See jutt võib päästa kellegi elu.