Maris JesseFoto: MATI HIIS
Eesti uudised
8. veebruar 2018, 07:22

Läänemere maad arutavad täna Tallinnas alkoholipoliitikat (33)

Tallinnas toimub täna kümmet Läänemeremaad ühendava Põhjamõõtme Partnerluse raames alkoholipoliitika konverents, mis keskendub alkoholi tervisekahjude vähendamisele.

Konverentsi avavad sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse (fotol) ning Stockholmis asuva Põhjamõõtme Partnerluse sekretariaadi juht Ülla-Karin Nurm. 

Ülla Karin Nurme sõnul koguneb teadusuuringute põhjal üha enam tõendeid, et alkoholi mõju inimese tervisele on laastav. „Olgu selleks alkoholi liigtarvitamise tagajärjel tekkinud maksapuudulikkus, südame-veresoonkonna häired, vähktõbi, vaimse tervise probleemid või terve spekter arengu- ja käitumishäireid lastel, mille otseseks põhjuseks on beebit ootava ema alkoholi tarbimise kahjustav mõju lootele,“ ütles Nurm.

„Tervishoiusektoril lasub arvestatav koormus tegeleda nende alkoholist tingitud terviskahjudega. Seetõttu on vaja alkoholi liigtarbimist ennetada või seda võimalikult varakult tuvastada ning pakkuda inimesele igakülgset tuge sellest harjumusest vabanemiseks,“ lisas ta. 

Konverentsil on tähelepanu all alkoholist tingitud kahju tervisele ja heaolule, räägitakse alkoholikahjust lootele, alkoholi tarbimise mõjust töövõimele ja töökeskkonnale ning pikaaegse alkoholitarbimise järel tekkivatest erinevatest ägedatest ja kroonilistest tervisehäiretest, nende mõjust inimesele ja tervisesüsteemile.

Kõne all on ka alkohoolsete jookide tarbimismustrid Põhjamõõtme regioonis, Läänemere riikide kogemused alkoholikahjude vähendamisel nii riiklikul kui kogukonna tasandil ning alkohoolsete jookide piirikaubandus. 

Maris Jesse sõnul on Põhjamõõtme Partnerlus hea koostööplatvorm tervisepoliitika piiriüleste teemade arutamiseks ekspertide ja poliitikakujundajate vahel. „Alkoholikahjude teema on meie piirkonnas kõikide riikide mure ning ühist arutamist, vastastikku kogemusest õppimist ja ühiste tegevuste planeerimise vajadust jätkub veel pikaks ajaks,“ ütles Jesse. 

Konverentsil osalevad eksperdid, teadlased ja poliitikakujundajad Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Saksamaalt, Venemaalt, Rootsist, Soomest, Norrast, Maailma terviseorganisatsioonist ning Euroopa komisjonist. Konverentsi lõpus on kavas vastu võtta Põhjamõõtme Partnerluse riikide ühisdeklaratsioon alkoholipoliitika teemal. 

Konverents toimub Tallinnas, ministeeriumite ühishoone saalis Tamm. Tegemist on eelüritusega reedel toimuva Põhjamõõtme Partnerluse kõrgetasemelisele aastakonverentsile, millega Eesti lõpetab oma eesistumise selles organisatsioonis.

Põhjamõõtme Partnerlus rahvatervise ja sotsiaalse heaolu valdkonnas on riikidevaheline organisatsioon, mis asutati 2003. aastal Oslo deklaratsiooniga. Eesti on olnud viimased kaks aastat selle organisatsiooni eesistujariik ja annab nüüd eesistumise üle Lätile.