Foto: Alar Truu
Eesti uudised
7. veebruar 2018, 23:13

Arnold Rüütel alustas majaehitust Maarjamäel (12)

Kui aasta eest käis ajalehtedest läbi jutt, et Arnold Rüütlile neli aastat tagasi Maarjamäele Tallinna poolt võõrandatud krundid võivadki ehitustööde kõrge hinna tõttu tühjaks jääda, siis nüüd käib Künnapuu tänaval kõrvuti paiknevatel kinnistutel vilgas ehitus.

Ametist lahkunud president Arnold Rüütli pere käsutuses on juba 2006. aastast Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile kuuluv maja Nõmmel Kaare tänavas. Värvika ajalooga hoonet, kus on elanud Eesti NSV juhtivpoliitik Johannes Käbin, on Rüütel püüdnud ka ära osta, kuid edutult.

Aastate jooksul on kõneainet pakkunud maja vilets seisukord. 2014. aastal nentis Rüütli nõunik Jüri Kann Õhtulehele, et kui Rüütel peab mõne piduliku ürituse puhul fraki selga panema, seab ta esmalt sammud keemilisse puhastusse, et hallituseplekkidest lahti saada. „Tema Nõmmel asuva riigile kuuluva kodu katus laseb läbi ja talvel on külm kui põhjanabal – küttetorud on katki,“ rääkis Kann toona.

2014. aasta kevadel tärkas Rüütlil uus lootus: sedapuhku võõrandas Tallinn talle kaks Pirital Maarjamäel paiknevat maatükki. Kann rõhutab, et mõelda, nagu oleks ekspresident saanud pealinnalt kingituse, on ekslik. Kruntide eest pidi ta tasuma 65 protsenti nende väärtusest ehk 208 000 eurot. Et maatükke soetada, pidi ta müüma Kadriorus olnud korteri ning maatükke Saaremaal.

MÜÜRID JUBA KERKIVAD: Aastaid tühjana seisnud kruntidel Künnapuu tänavas on alanud ehitus, mis plaani järgi võiks valmis saada aasta lõpuks. Foto: Alar Truu

Kuid suurtele plaanidele vaatamata ei alustatud ehitustöödega: Eesti Ekspress kirjutas 2016. aasta sügisel, et ettevõtmine oli lihtsalt liiga kallis. Rüütel proovis seepeale vahetada Maarjamäe krundid Nõmmel asuva maja vastu, kuid Riigi Kinnisvara aktsiaseltsil puudus tehingu vastu huvi. Maarjamäe krundid, millel olid vaid vanad viljapuud, jäid oma saatust ootama.

Nüüd on aga olukord muutunud. Kinnistusraamatus on Arnold Rüütli nime tagant üks Maarjamäe kruntidest kadunud ning neist möödudes võib silmata, et kahe maja vundamendid on juba valmis.

Kann selgitab, et ametist lahkunud president andis ühe kruntidest ehitusfirmale majaehituse katteks. „Ega muidu oleks saanud ju ehitada ja ehitamist alustada,“ ütleb Kann, et Rüütlil pole sääste, mis lubaksid täitumata jäänud unistust ellu viia. „Ja siis sai tehtud lepingud firmaga, kes ehitab temale [maja] kuni katuse alla välja. Selle, mis edasi saab – siseviimistlus, vaatab, kust saab vahendeid...“ kirjeldab ta.

Esialgse plaani järgi peaks Rüütli maja valmima aasta lõpuks. „Proovime teha kõik, mis annab. Äkki tuleval aastal saab tõesti kolida, aga see on… unistus,“ ütleb Kann.

Foto: Alar Truu