PIDUPÄEVA PORTREE: Bernadotte'i dünastia tähtpäeva puhul avaldas õukond uue portree, kus poseerivad kuningas, kroonprintsess Victoria ja viieaastane printsess Estelle, kellest saab samuti tulevikus kuninganna.Foto: Facebook / Kungahuset / Thron Ullberg
Inimesed
7. veebruar 2018, 00:01

Rootsi kuninglik pere tähistas võimuletõusu 200. aastapäeva (4)

Rootsis tähistati esmaspäeval ajaloolist sündmust: täpselt 200 aastat tagasi tuli võimule Bernadotte'ide dünastia. 

Stockholmi kuningalossis korraldati tähtsa juubeli puhul pidustused, kus mälestati Rootsi ajaloo esimest Bernadotte'i soost valitsejat. 5. veebruaril 1818 võimule tõusnud 55aastane Jean-Baptiste Bernadotte kandis monarhina nime Carl XIV Johan. 1809. aastal troonile asunud Carl XIII oli põdura tervisega ja lastetu ning kuulutas Prantsusmaa marssali  juba 1810. aastal oma troonipärijaks – ennekõike selleks, et Euroopas tooni andvale Napoleon I-le meele järele olla. Jean-Baptiste oli abielus Napoleoni vanema venna Josephi naiseõe Désirée Claryga ning seega Prantsuse keisriga sugulussidemeis.

Bernadotte, kelle Rootsi kuningas ametlikult lapsendas, oli ka Rootsi sõjaväelaste seas heas kirjas, kuna oli silmapaistev väejuht, ent oli ka ilmutanud lahkust Rootsi sõjavangide suhtes. 1818–1905 valitsesid Bernadotte'id ka Norrat.

Viimased 44 aastat valitsenud Carl XVI Gustaf pidas pidupäeva puhul Stockholmi kuningalossis kõne. Monarh ütles, et traditsioonide seisukohast oluline päev tekitab temas meeleliigutust. „Loodan, et see loss on elav koht, kus on ruumi aruteludele,“ vahendab Ilta-Sanomat kuninga sõnu. „Loss on ühenduslüli ajaloo ja tänapäeva vahel. Söandan öelda, et see oleks olnud ka mu esiisa Carl XIV Johani soov.“

Pidulikul sündmusel osalesid peale kuninga ja kuninganna kroonprintsess Victoria abikaasa Danieliga, kuninga õde printsess Christina ja õukonna vanim liige, 101aastane Dagmar von Arbin, kes on prints Carl Bernadotte'i tütar. 

Õukond avaldas Bernadotte'i dünastia tähtpäeva puhul uue portree, kus poseerivad kuningas, kroonprintsess Victoria ja viieaastane printsess Estelle, kellest saab samuti tulevikus kuninganna. Ema ja tütar olid toon-toonis sinises – Victorial seljas rootsi disaineri Jennifer Blomi kleiti, mis ta kandis ka Nobeli galal. Ent tegelikul pidupäeval oli kroonprintsessil üll Rootsi kiirmoefirma H&M ja disainer Erdemi ühikollektsioonist pärit valge pitspluus.